Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція і більшість домовилися дати доступ до інформації

Вівторок, 23 листопада 2010, 12:28

Представники опозиції і більшості у Верховній Раді узгодили остаточну редакцію проекту закону про доступ до публічної інформації.
 
Погоджений варіант у присутності журналістів підписали представник президента у Верховній Раді "регіонал" Юрій Мірошниченко, "регіоналка" Олена Бондаренко та голова комітету з питань свободи слова та інформації БЮТівець Андрій Шевченко.

Шевченко повідомив, що в узгодженій редакції міститься визначення інформаційного запиту.

"Це важлива позиція, оскільки зараз у нас чиновники в основному оперують поняттям "звернення громадян" та, наприклад, в дискусії про терміни обробки інформаційного запиту ми за це чіплялися, оскільки нам говорили: за п'ять днів ми не можемо надати інформацію", - сказав він, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

"Коли ми пояснювали, що йдеться не про створення нового документа, а про те, щоб передати громадянам вже існуючий документ, довідку, рішення, генеральний план міста і так далі, тоді все ставало на свої місця", - додав Шевченко.

Також, за його словами, у проекті було уточнено поняття "конфіденційна інформація" у світлі рішення Конституційного Суду і статті 32 Конституції України.

Крім того, з документу виключено блок, пов'язаний з контролем за доступом до публічної інформації з боку уповноваженого ВР з прав людини.

"Будемо сподіватися, що уповноважений з прав людини зосередить свою увагу на питаннях доступу до інформації в рамках чинного закону про уповноваженого з прав людини", - зазначив Шевченко.

"В узгодженому тексті повністю збережена та філософія, яка закладалася розробниками з самого початку, а саме: апріорі вся інформація, якою володіє урядовець, повинна бути доступна громадянам, крім чітко окреслених законом випадків, таких як секретна інформація, службова інформація або конфіденційна", - зазначив він.

Друга позиція, яка, за словами Шевченка, відображена в законопроекті, полягає в тому, що приватне життя публічного політика, чиновника високого рангу апріорі менше захищене, ніж приватне життя звичайного громадянина.

"Третя позиція: все, що стосується бюджетних коштів, бюджетних витрат, повинно бути максимально відкрито", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування