Спрощена система оподаткування незабаром таки зникне?

Понеділок, 13 грудня 2010, 08:36

Спрощена система оподаткування, збереження якої стало головною причиною припинення акцій протесту підприємців, зникне уже за декілька місяців.

Таку думку висловила заступник Сергія Тігіпка у партії Сильна Україна Олександра Кужель, яка каже, що також причетна до створення Податкового кодексу, передає Радіо "Свобода".

"Це є просто відстрочення смерті. Ліквідація Держкомпідприємництва, ще більше мене в цьому впевнила. Останній тиждень всі політики Партії регіонів кажуть, що там тільки оптимізатори", - заявила Кужель.

У свою чергу, депутат від НУНС, член парламентського комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна вважає, що Податковий кодекс потрібно доопрацювати, адже у ньому є багато неузгодженостей і суперечностей.

На її думку документ містить норми, що податківці зможуть трактувати на свою користь.

"В принципі має бути фіксований податок. Але однією з умов є сплата ринкового збору. Кодексом ринковий збір скасований. Тоді питання: як трактувати для 400 тисяч суб’єктів, які понесли заяви на сплату фіксованого податку. Половина областей приймає ці заяви, половина каже, що немає фіксованого податку", - зазначила вона.

"Треба це питання однозначно вирішити. Інакше на січень ці суб’єкти залишаться без фіксованого і без єдиного, будуть на загальній системі оподаткування", - каже Ляпіна.

А юрист Олександра Федотенко вважає, що законодавці зберегли у Податковому кодексі всі можливості для тиску на підприємців з боку податківців.

"Значно розширені підстави для позапланових перевірок. Податкові органи, маючи лише припущення, можуть прийти на позапланову перевірку", - каже вона.

"Крім того, Податковим кодексом закріплено повноваження органів Державної податкової служби вимагати під час проведення перевірки не тільки фінансові документи, а й інші, а перелік цих документів не встановлений", - наголошує юрист.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News