Найбільші держактиви сподіваються продати в наступні два роки

Понеділок, 13 грудня 2010, 09:20

У п’ятницю президент Віктор Янукович розблокував продаж найбільших держактивів, який досі відкладався у зв’язку з кризою.

Високопоставлене джерело в Кабміні сказало газеті "Комерсант-Україна", що приватизація об’єктів відбудеться у 2011-2012 роках.

"Цього року ми вже нічого не встигнемо продати", - пояснив співрозмовник.

Він зазначив, що основна вимога до Фонду держмайна з боку президента й Ради національної безпеки й оборони - забезпечення прозорої приватизації та проведення відкритих конкурсів.

Співрозмовник газети повідомив, що в наступному році планується отримати від приватизації $1,5 млрд. Раніше міністр фінансів Федір Ярошенко заявляв, що доходи держбюджету від приватизації у 2011 році складуть 10 млрд грн ($1,3 млрд).

Президент Віктор Янукович у п'ятницю підписав указ про введення в дію рішень РНБО "Про ситуацію в сфері приватизації державного майна". 

Таким чином, він скасував заборону на приватизацію найбільших держактивів: Одеського припортового заводу, Криворізького гірсько-збагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР), "Турбоатома", "Днепроенерго", "Центренерго", "Західенерго" і "Донбасенерго".

Їхній продаж був заборонений у травні 2008 року указом президента Віктора Ющенка. У РНБО вважають, що зараз є всі підстави для проведення успішної приватизації у зв'язку з відновленням світових фінансових ринків.

Президент також увів у дію припис РНБО, який зобов'язує при продажі об'єктів проводити попередні презентації (road show).

Фонд держмайна вже намагався продати Одеський припортовий завод у вересні минулого року, але скасував результати конкурсу, запідозривши учасників у змові.

У прес-службі "Сибура" - одного з основних претендентів на актив - у неділю заявили, що поки не впевнені, чи братимуть участь у новому конкурсі.

"Минулого разу підприємство було продано, а потім результати продажу були незаконно скасовані. Тому навряд чи хтось зараз знову купить актив", - сказав співрозмовник газети в компанії "Нортіма" (входить у групу "Приват", запропонувала максимальну ціну під час минулих торгів).

В "Енергетичному стандарті", де заявляли про намір брати участь у приватизації "Турбоатома", коментувати інтерес до активу не стали.

У прес-службі "Металоінвесту" (претендував на купівлю КГЗКОР) отримати коментарі не вдалося. Відмовилися від них і в "Арселорміттал Кривій Ріг".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування