Суд покарав фальсифікаторів місцевих виборів. "Замовників" не чіпали

Вівторок, 14 грудня 2010, 07:26

В Україні з’явилися перші покарані за порушення виборчого законодавства під час місцевих виборів: у Чернівецькій області суд покарав трьох осіб.

Про це повідомляє "Deutsche Welle".

Одна жінка, будучи членом комісії, умисно підробила підписи виборців і отримала бюлетені для голосування. Інші двоє – приватний підприємець та студент – на користь одного з кандидатів до міської ради купували голоси студентів за 50 гривень.

Винних засуджено до 2-х років умовного позбавлення волі з випробовувальним терміном на один рік.

Представник громадянської мережі "Опора" Андрій Дубчак пояснив таке "м’яке" покарання тим, що судді розуміли, що перед ними не замовники фальсифікації, а лише виконавці.

Такої ж думки дотримується і голова Комітету виборців України Олександр Черненко:

"На жаль, у нас на виборах страждають в основному "стрілочники", а замовники вирішують питання на високому рівні. Це негативна тенденція", - каже він.

За словами Черненка, встановити виконавця не складно, а ось провести слідчі дії й вийти на замовника ніхто не хоче.

На думку експертів, ці поодинокі вироки навряд чи стануть стримувальним фактором для порушників у майбутньому. Вони переконані, що хвиля страху перед "буквою виборчого закону" вже спала.

Черненко нагадав, що після виборів 2004 року було порушено понад тисячу кримінальних справ, було винесено сотні вироків. Громадські організації навіть зробили відеоролики, де на прикладі покараних застерігали потенційних порушників від спокуси. Тоді це спрацювало, зауважує голова КВУ, і вибори 2006-2007 років пройшли демократично.

Утім, після нещодавніх місцевих виборів, каже Черненко, у багатьох фальсифікаторів виникло почуття безкарності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News