Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

300 тисяч осіб, включаючи прибиральниць, допущені до "таємниць" в Україні

Вівторок, 14 грудня 2010, 13:16

Близько 300 тисяч осіб в Україні мають доступ до "таємних документів".

Про це заявив екс-начальник Департаменту з захисту державної таємниці СБУ Іван Божко в інтерв'ю "Комсомольській правді в Україні" у контексті скандалу навколо Wikileaks.

"Близько 300 тисяч осіб у нашій країні мають до них допуск. Як кажуть, і міністри, і фахівці - всі ті, кому таємниці потрібні для виконання їхніх службових завдань. Це головний критерій", - сказав він.

"Навіть прибиральниці мають допуск до держтаємниці, якщо вони працюють у приміщеннях, де ведуться закриті роботи чи зберігаються секретні документи", - додав Божко.

За його словами, "на перший погляд - виглядає як непорозуміння, але це зроблено саме для попередження витоку інформації".

"Адже прибиральниця, протираючи стіл у кабінеті міністра чи директора оборонного підприємства, може випадково натрапити на папери із грифом "таємно", прочитати їх. Наявність допуску у неї гарантує, що вона не поділиться секретом із сусідкою, бо буде розуміти, що "наговорить" на карний термін", - пояснив екс-начальник Департаменту з захисту держтаємниці СБУ.

Він розповів, що для отримання допуску "необхідно пройти перевірку СБУ, відповісти при оформленні документів на низку дуже прискіпливих і каверзних запитань".

"Це так звана анкета на чесність, адже за законом у випадку надання СБУ недостовірних даних особі буде відмовлено в отриманні допуску", - сказав Божко.

"Пам'ятаю, один великий чиновник при оформленні допуску вказав, що його дружина й дочка проживають у Києві. Ми перевірили - у столиці за зазначеною адресою їх не виявилося. Офіційними каналами ми з'ясували, що вони вже десять років живуть за кордоном. Більше того, у чиновника там відкрита кредитна лінія, є нерухомість, вид на проживання", - згадав він.

"І подібних випадків можна навести безліч", - додав Божко.

При цьому він переконаний, що "у 2003 році в Україні була створена одна з найкращих систем зберігання таємниць у світі".

"Щоб отримати право працювати з документами, які належать до державної таємниці, СБУ ретельно перевіряє рівень захисту такої інформації на підприємствах, у міністерствах і відомствах. Співробітники спеціального підрозділу СБУ з цією метою працюють і в Адміністрації президента, і в Кабміні", - заявив Бокжо.

"Але навіть при подібному захисті факти розголошення чи втрати окремих секретних документів є. Причина проста: завжди знаходяться порушники правил, хтось чинить так із недбалості й безтурботності", - сказав екс-начальник Департаменту з захисту держтаємниці СБУ.

Він упевнений: "Якщо навіть трапиться спланована акція іноземних спецслужб із проникнення в державні таємниці, будь-якого шпигуна контррозвідники упіймають за руку досить швидко".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування