Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура копає під Шкіля та інших організаторів "України без Кучми"

Середа, 15 грудня 2010, 09:15

У справі щодо організаторів акції "Україна без Кучми" за останній тиждень були допитані три представники УНА-УНСО.

За інформацією "Комерсант-Україна", були допитані глава виконкому УНА-УНСО Руслан Зайченко і члени УНА-УНСО Владислав Мирончук та Олег Бойко.

Раніше повідомлялося, що Генпрокуратура поновила кримінальну справу про організаторів акції громадянської непокори "Україна без Кучми" (УБК), кульмінацією якої стали події 9 березня 2001 року, коли біля адміністрації президента відбулися зіткнення між опозиціонерами та міліцією.

Серед затриманих тоді були члени УНА-УНСО, у тому числі тодішній лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль. Десять осіб були обвинувачені в організації масових безпорядків і засуджені до ув’язнення на строки від 2,5 до 3,5 років. Шкіль провів у СІЗО 13 місяців - і вийшов на свободу завдяки отриманню мандата народного депутата.

Шкіль розповів газеті, що його поки не викликали в ГПУ для дачі свідчень, але йому відомо, що з іншими учасниками "України без Кучми" (УБК) "проводяться бесіди".

Керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко сказав: "Я нічого про це не знаю".

Голова київського відділення УНА-УНСО Ігор Мазур, який відсидів 3 роки за участь у УБК, розповів, що ГПУ поновила розслідування кримінальної справи близько тижня тому.

"Мені ще минулого вівторка (7 грудня) почали дзвонити й приходити за старою адресою, де проживає моя колишня дружина і де я не живу вже 10 років. Але я сказав, що зайнятий і я не маю часу розмовляти. А один раз відповів, що мені немає чого додати - всі мої свідчення є в матеріалах справи", - сказав він.

За інформацією газети, Генпрокуратура вже допитала трьох активістів УБК, які відбули тюремне ув'язнення, - нинішнього голови виконкому УНА-УНСО Зайченка та членів цієї організації Мирончука і Бойка.

Вони заявили, що більшість запитань слідчого стосувалися участі в УБК Шкіля. "В основному мене запитували про роль Шкіля в подіях 9 березня. Я сказав, що Шкіль, звісно, там був, але я не бачив, щоб він як полководець на білому коні кричав "Уперед! На штурм!", - сказав Мирончук про недовгу бесіду зі слідчим.

За наявною інформацією, коли Шкіль вийшов на свободу і став народним депутатом, його справа була виділена в окреме провадження, і вирок по ній так і не був винесений.

"Коли при владі були "помаранчеві", цю тему ніхто не порушував. А зараз почалися репресії, шукають якусь зачіпку. У Луценка, наприклад, це водій, у когось - газові питання. І на Шкіля є зачіпка", - сказав Мазур.

Він додав, що слідчий просив розповісти й "про дії інших учасників акції, про тих представників опозиційних сил, хто був у перших рядах".

"Генпрокуратура поновила справу не лише по Шкілю. Ще була справа щодо невстановлених організаторів масових безпорядків. Тобто ГПУ зараз може підводити під цю тему і інших представників БЮТ і "Нашої України", - сказав Мазур.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування