Янукович незабаром передасть у Раду антикорупційний "пакет"

Четвер, 16 грудня 2010, 07:25

До кінця року президент Віктор Янукович передасть у Верховну Раду зміни до антикорупційних законів.

Про це перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Степан Гавриш заявив українським журналістам у Брюсселі, повідомляє УНІАН.

"Наскільки мені відомо, опрацювання пакета законодавчих ініціатив президента про протидію корупції завершено Міністерством юстиції. Зараз вони знаходяться на узгодженні з урядом, і найближчим часом, думаю, це може статися до Нового року, президент подасть їх у парламент", - сказав він.

Гавриш зазначив, що йдеться про цілу низку уточнених механізмів контролю за доходами і видатками державних службовців, забезпечення сучасних інструментів протидії хабарництву тощо.

Він додав, що Україна розраховує на допомогу міжнародних організацій у подоланні корупції, зокрема, у вигляді експертної допомоги щодо адаптації українського законодавства до світових стандартів, а також підтримки ініціатив, які виходять за межі уряду і знаходяться у компетенції неурядових організацій.

"Без залучення громадськості, без втягнення її у процес протидії корупції говорити про реальні успіхи в цьому секторі неможливо. Чому? Тому що більша кількість українців, згідно із соціологічними дослідженнями, платить корупційний податок, платить часто, якщо не майже регулярно", - сказав перший заступник секретаря РНБО.

На його думку, затримка із набуттям чинності схвалених раніше парламентом антикорупційних законів пов’язана, передусім, з намаганням узгодити антикорупційну політику з політикою економічних реформ.

"Скоріш за все, ця пауза взята президентом України для того, щоб узгодити антикорупційну політику жорстку, і він на цьому наполягає, саме з економічними реформами, які дозволять отримати певну альтернативу для того, щоб боротьба з корупцією не перетворилася у певну кампанійщину і не створила умов для того, що корупція стане ще більш важкою і, власне, неминучою для дуже багатьох секторів національної політики", - зазначив Гавриш.

Він також вважає, що не варто очікувати швидких результатів від боротьби з корупцією.

"Я б тут не очікував як швидких успіхів, так і якогось такого єдиного сценарію, який би дозволив нам зрозуміти, що в Україні, наприклад, по оголошенню, з 1 числа якогось місяця корупція буде зменшена, наприклад, на 50%. Це процес дуже складний, і тут дуже високий ступінь відповідальності саме громадянського суспільства", - сказав перший заступник секретаря РНБО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування