Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович замовив нову стратегію безпеки

П'ятниця, 17 грудня 2010, 12:45

У Національному інституті стратегічних досліджень на замовлення адміністрації президента напрацювали проект нової стратегії національної безпеки України.

Як повідомляє Радіо "Свобода" з посиланням на розробників, документ враховує те, що в країні змінилася влада, а в світі змістилися безпекові та економічні аспекти.

Екс-голова Ради Нацбезпеки і оборони, академік Національної академії наук Володимир Горбулін каже, що необхідність оновлення стратегії національної безпеки зумовлена не лише приходом нової влади, а й змінами, що відбулися у світі.

"Йде пошук світових інституцій безпеки, йде пошук європейської системи колективної безпеки. Тому я не виключаю, що те, що буде напрацьовано в цьому документі, допоможе Україні знайти своє місце у побудові колективних систем безпеки", - зазначив Горбулін.

За словами заступника директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександра Литвиненка, проект стратегії нацбезпеки враховує, крім іншого, і досвід світової фінансової кризи, тому передбачає економізацію відносин як з країнами-сусідами, так і з новітніми центрами розвитку.

Водночас, зазначив він, у новій стратегії переосмислено і розуміння безпекової системи.

"Стратегія уточнюється, виходячи з актуального стану міжнародної та національної безпеки, а також нових пріоритетів державної політики", - сказав Литвиненко.

"Насамперед, стратегія містить ґрунтовний аналіз змін у середовищі безпеки, враховує положення стратегічної концепції НАТО, стратегії нацбезпеки Сполучених Штатів, Росії, Великої Британії. Здійснена спроба розкрити і адаптувати потенціал позаблокової політики", - розповів він.

У свою чергу, Валерій Чалий - заступник генерального директора Центру імені Разумкова (його фахівці також взяли участь у напрацюванні проекту), - називає одним із найбільших недоліків документу те, що він не визначає тієї системи колективної безпеки, участь в якій має гарантувати Україні захист від зовнішніх загроз.

"Є цілий блок питань, до яких ми не змогли надати пропозиції. Це стосується розкриття поняття позаблоковості, адаптації та імплементації. Це питання не можна розкрити перерахуванням участі у безпекових механізмах – ЄС, ОБСЄ, СНД, ОДКБ. Чи це автоматично не суперечить одне одному?", - сказав Чалий.

Водночас, експерти зійшлися на думці, що цей проект відповідає вимогам часу більше, ніж нині чинна стратегія національної безпеки, ухвалена в 2007 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...