Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі обурені, що Тимошенко закрили дорогу

Субота, 18 грудня 2010, 13:54

Євросоюз уважно стежить за подіями у кримінальній справі проти Юлії Тимошенко.

Про це заявила прес-секретар з питань розширення та європейської політики сусідства Анжела Філоте Київському інституту проблем управління імені Горшеніна, повідомляє його сайт.

"Не коментуючи конкретні висунуті звинувачення, ЄС підкреслює важливість повного дотримання верховенства закону для кримінальних розслідувань і будь-яких можливих переслідувань, в тому числі принципу справедливого, неупередженого і незалежного судового процесу", - сказала вона.

"У зв'язку з цим, ми нагадуємо про необхідність забезпечення того, щоб кримінальне право не використовувалося в політичних цілях", - зазначила прес-секретар.

У той же час депутат Європарламенту Елмар Брок (група народних партій, Німеччина) заявив, що "шокований тією обставиною, що Тимошенко не може приїхати на заплановану зустріч з главами країн та урядів", йдеться у повідомленні.

"Ми вважаємо, що це президенту Януковичу буде важко пояснити просто помилкою. Я думаю, що вони це роблять спеціально для того, щоб послабити опозицію. І роблять це за день до того, як опозиція збирається зустрітися з політичними лідерами в Європі. Це обурливо", - сказав він.

Брок висловив упевненість в тому, що дана ситуація буде мати наслідки для взаємин України та ЄС.

"В силу багатьох причин це у спільних інтересах - розвивати ці відносини. Але тут можуть бути певні межі", - зазначив депутат.

"Якщо це буде принциповим шляхом України - здійснювати політику всупереч правовим нормам. Якщо є підозра, що це звинувачення незаконне, і, незважаючи на це, її (Тимошенко) посадять у в'язницю, відрізавши тим самим можливість зайняти місце в парламенті, тоді, я вважаю, буде криза у взаєминах між Україною і ЄС", - сказав Брок.

У свою чергу експерт Європейського центру політичних досліджень Майкл Емерсон зазначив, що ставлення ЄС буде ґрунтуватися на даних, які можуть з'ясуватися під час судового процесу над Тимошенко, якщо такий процес відбудеться.

"Чи буде він проводитися у відповідності з найвищими стандартами юридичної практики, включаючи прозорість і об'єктивність цього судового процесу, а також незалежність судової влади від політики. Суд над Ходорковським і повторний судовий процес у Росії ілюструють, як не повинно бути", - зазначив він .

"Ставлення Європейського Союзу також буде формуватися під впливом доказів застосування до процесу над Тимошенко єдиних стандартів правосуддя, або подвійних стандартів", - заявив Емерсон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:35
ФОТОХотіла відкрити бізнес: у Дніпрі дівчина намагалася продати свого 2-річного сина за 1 млн грн
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
У Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
Усі новини...