ФІРТАШ НАМАГАВСЯ ЗВЕСТИ ЯНУКОВИЧА ТА ЮЩЕНКА

Четвер, 2 грудня 2010, 10:43

Бізнесмен, співвласник РосУкрЕнерго в 2008 році називав себе відданим другом президента Віктора Ющенка та намагався сприяти його переговорам з Віктором Януковичем.

Про це він розповів тодішньому американському послу Уільяму Тейлору, про що той написав у своєму звіті в грудні 2008 року, опублікованому на сайті Wikileaks.

"Фірташ сам попросив про зустріч із послом Уільямом Тейлором. На зустрічі також були присутні політичній консультант громадянин США Зев Ферст, та друга особа в РУЕ, уродженець Угорщини Андрас Кнопп", - йдеться в документі.

Ферст був на зустріч як "друг та радник", але коли Фірташ під час зустрічі почав говорити про "помилки, яких він можливо припустився", Ферст дав йому знак, і той змінив тему розмови.

"Фірташ жодного разу не розповів, навіщо йому ця зустріч, він також не висловлював жодних специфічних прохань послу, але протягом бесіди,було зрозуміло, що він хоче використати зустріч, щоб створити собі позитивний імідж", - додав він.

Зустріч тривала 2,5 години. Фірташ казав послу, що не є публічною особою, але останнім часом був втягнутий у політику.

Він визнав, що "віддано служив" неофіційним радником президента Віктора Ющенка під час газових переговорів з Росією та політичної кризи після Помаранчевої революції.

У документі зазначається, що Фірташ повідомив, що зустрічався з Ющенком на дачі три рази за останній тиждень на прохання президента.

"Він описав себе як близького друга та довірену особу президента – людину, якій президент може повністю довіряти", - сказано в документі.

"З його точки зору, Ющенко зробив одну фатальну політичну помилку під час Помаранчевої революції, коли він і Тимошенко розвинули концепцію двох Україн – помаранчевої, більш демократичної, та синьої, яку представляла Партія регіонів", - йдеться в документі.

"Він додав, що цей розкол був саме тим, на що Росія сподівалася та підтримувала, щоб потім контролювати Україну", - сказано в листі посольства до Держдепартаменту США.

"Єдиним виходом з цієї ситуації Фірташ бачив коаліцію між прихильниками Ющенка та Партією регіонів, щоб зупинити те, що він назвав "Планами Тимошенко віддати Україну Росії на срібній тарілочці".

Фірташ також розповів, що бізнесмен Ринат Ахметов також висловлювався за створення коаліції ПР і людей Ющенка.

Фірташ казав, що "виступив посередником у зустрічі між Януковичем та Ющенком ввечері 8 грудня. Він не був впевнений, що Янукович та Ющенко зможуть сформувати нову коаліцію, але для нього це був єдиний шлях, щоб запобігти розколу України".

В примітці зазначається, що 9 грудня була створена коаліція між БЮТ, НУНС та Блоком Литвина. Як відомо, в вересні 2008 року розвалилась коаліція НУНС і БЮТ.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News