Литвин вирішив, що всі лиха парламенту через відсутність мажоритарки

Четвер, 23 грудня 2010, 11:26

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що протистояння в сесійній залі можна уникнути за умови введення мажоритарної системи виборів у парламент.

Відповідаючи на питання програми "Від першої особи" у середу, Литвин назвав сформовану ситуацію "дикою", передає Обком з посиланням на УНИАН.

"Верховна Рада дає згоду на призначення прокурора України. І в той же час звертається в прокуратуру, щоб вона виступала арбітром між депутатами", - відзначив він.

"Погодитеся, це ненормально", - додав Литвин.

"Це свідчить про головне - нам потрібно викорінити причину такої поведінки. Зробити це можна лише ввівши новий закон про формування Верховної Ради: коли вибори у Верховну Раду будуть проходити за мажоритарним принципом, не буде блокувань, бійок і протистоянь", - сказав він.

Керівник парламенту не виключив, що рішення будуть прийматися складніше, відзначивши, що потрібно буде вести "величезний діалог, щоб переконати критичну масу депутатів".

Разом з тим, на думку Литвина, "командне голосування" необхідно ліквідувати, оскільки кожний з парламентаріїв, "узятий окремо, правильно міркує, критично оцінює що відбувається, а в групі - голосують за принципом команди".

Голова Верховної Ради також висловився за необхідність увести на законодавчому рівні механізм відкликання народних депутатів, що також стане додатковим стимулом для належного виконання депутатами своїх обов'язків.

Відповідаючи на запитання, коли буде актуальним у парламенті питання зміни виборчого закону, Литвин відзначив: "Він актуальний зараз, щоб не приймати його перед виборами".

Разом з тим, він підкреслив те, що "цю роботу потрібно зробити планово, прийняти Виборчий кодекс, що визначив би єдині порядки для виборів всіх рівнів.

Проблема впирається тільки у виборчу систему".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування