Інтелігенція вимагає від Януковича припинити репресії

П'ятниця, 24 грудня 2010, 12:05

Представники української інтелігенції вимагають припинити політичні переслідування лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

Про це йдеться у відкритому зверненні представників інтелігенції, який підписали, зокрема, Іван Дзюба, Дмитро Павличко, Левко Лук’яненко, Мирослав Попович, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Марія Матіос, Юрій Андрухович, Микола Жулинський - загалом 32 особи.

"15 грудня 2010 року демократія в Україні зазнала жорстокого удару. Це дата, з якої політичні переслідування набрали якісно нового значення і загрозливого розмаху. Свобода розтоптана, диктатура Партії регіонів показала своє справжнє обличчя", - йдеться у документі.

Як зазначили підписанти, "досі команда Януковича намагалась залякати опозицію та громадянське суспільство тихими репресіями та арештами".

"А тепер, коли Генпрокуратура пред’явила звинувачення з підпискою про невиїзд Тимошенко, людині, що за неї на президентських виборах проголосувало дванадцять мільйонів громадян, влада продемонструвала зухвалий намір остаточно знищити реальну опозицію, перейти до авторитарного правління в державі", - наголошується у зверненні.

Представники інтелігенції вважають, що очевидними є абсурдність і політична вмотивованість звинувачення, висунутого лідеру партії "Батьківщина".

Вони вважають, що президент доручив генпрокурору порушити проти Тимошенко справу, щоб усунути її від політичної діяльності та знищити опозицію.

Також представники інтелігенції зазначають, що український народ має гіркий, трагічний досвід перебування під владою єдиного "непомильного" ленінсько-сталінського режиму.

"Сьогодні ми стоїмо на порозі часу, коли все, що ми пережили в ХХ сторіччі, починає повторюватися. Знову панує одна партія, чиниться політичний тиск на суспільство та ЗМІ, переслідується опозиція, процвітає беззаконня та корупція", - йдеться у листі.

"Бандитське побиття у Верховній Раді депутатів із партії "Батьківщина" депутатами з Партії регіонів ще раз засвідчує, що регіонали поводяться на українській землі як окупанти", - переконані представники української інтелігенції.

Вони вимагають від президента негайно "покласти край політичним репресіям, позбутися депутатів-бандитів із свого оточення, забезпечити збереження демократії, дотримання законності та прав людини у країні", а також припинити політичні переслідування Тимошенко.

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування