У Луценка оскаржили арешт і назвали його тиском

Четвер, 30 грудня 2010, 10:02

Лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко оскаржив в Апеляційному суді Києва рішення Печерського райсуду про зміну йому підписки про невиїзд на тримання під вартою.

Відповідну скаргу в четвер подав до суду адвокат Луценка Ігор Фомін, передає прес-служба Народної самооборони.

"Луценко Юрій Віталійович не погоджується з вказаною постановою Печерського райсуду м.Києва, оскільки вона є безпідставною, необґрунтованою, грубо суперечить вимогам Кримінально-процесуального кодексу України та Постанові Пленуму Верховного Суду України…", — сказано в скарзі.

Захист вважає, що постанова Печерського суду є необґрунтованою і підлягає скасуванню через грубі порушення законів.

Зокрема, згідно Кримінально-процесуального кодексу, єдина підстава для зміни запобіжного заходу — коли звинувачений без дозволу слідчого відлучається "із зареєстрованого місця проживання чи перебування або з місця тимчасового знаходження".

Адвокат наголошує, що ніяких інших підстав закон не передбачає, а в поданні слідчого не було вказано, коли саме Луценко відлучився без дозволу слідчого.

"Так само 27 грудня 2010 року в судовому засіданні не було встановлено жодних фактів порушення обвинуваченим Луценком обраної йому міри запобіжного заходу", — вказує Фомін.

"Зміна Луценку запобіжного заходу з підписки про невиїзд на утримання під вартою фактично є обмеженням обвинуваченого в його праві на ознайомлення з матеріалами справи та вчиненням на нього тиску", — вважає адвокат.

Захист зауважив, що під час досудового слідства у прокуратури не було жодних претензій щодо намагання Луценка ухилитись від слідства, перешкодити встановленню істини чи продовжити злочинну діяльність.

Адвокат вважає, що претензії прокуратури до Луценка щодо нібито повільного ознайомлення зі справою свідчать про нерозуміння або про невірне тлумачення суддею норми КПК, оскільки це — не процесуальна дія слідчого, який брав розписки з Луценка з’являтись для ознайомлення зі справою, а безумовне право обвинуваченого.

Адвокат вказує, що про засідання Печерського суду 27 грудня він дізнався за 20 хвилин до його початку, суті справи, по якій мало відбутись засідання, він не знав, матеріалів цієї справи він не мав, але суддя відхилила клопотання відкласти засідання і дати можливість захисту підготуватись до суду.

Також до апеляційної скарги додано клопотання близько 50 народних депутатів, які хочуть взяти Юрія Луценка на поруки, "що безумовно свідчить про те, що він ніколи не мав наміру порушувати підписку про невиїзд та не буде порушувати її в майбутньому, а тому і підстав для його затримання не було".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування