Тепер громадяни зможуть сидіти на засіданнях органів місцевої влади

П'ятниця, 14 січня 2011, 07:38

Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар вважає ухвалення закону "Про доступ до публічної інформації" перемогою громадськості.

Як сказала вона в ефірі ТВі, відтепер суспільство має можливість вимагати від влади надання інформації, що стосується розподілу бюджетних коштів і так званих публічних фінансів.

"Попередній закон нам не давав можливості отримати інформацію від органів місцевого самоврядування. Київрада, наприклад, гектарами розподіляла землю. Ми не могли запитати, куди ця земля розподіляється, кому розподіляється і що взагалі із київським бюджетом відбувається. Тепер можна питати органи місцевого самоврядування, куди вони розподіляють бюджети", - сказала вона, цитує прес-служба каналу.

"І це – надзвичайно важливо, тому, що тільки так можна дізнатися від ЖЕКу, куди йдуть наші "платіжки", - наголосила директор ІМІ.

Сюмар додала: "Ви хочете отримати свої 10 соток землі, наприклад, які вам гарантовані законом. Але ніхто в Україні їх не отримував. Знаєте чому? Тому, що виявлялося, що у нас земельні кадастри (яка земля належить громаді) були однім з найбільших секретних документів. А там треба було вписувати, що я хочу 10 соток, але за такою-то адресою. А отримати цю адресу було неможливо".

"Тепер ви маєте право про це запитувати. І таких таємних документів практично не залишиться", - додала вона.

Разом із тим, Сюмар наголосила, що швидких кардинальних змін від прийняття закону громадськості очікувати не варто.

"Закон вступає в силу через 3 місяці після підписання президентом. І я закликаю людей: звичайно, не треба думати, що одразу вам все напишуть. Будуть спроби написати не по суті, будуть спроби приховати (інформацію), будуть спроби відбутися загальними словами. Треба буде йти до суду і судитися, і це дуже важливо. Все-таки треба діяти", - сказала директор ІМІ.

"Протягом 5 днів, якщо державний орган навіть не надасть вам відповіді, ви йдете до суду і дуже швидко отримуєте позитивне судове рішення. Закон настільки чітко це все прописує, що я не уявляю собі суддю, який ризикне при цьому винести рішення на користь органу (влади)", - додала вона.

Сюмар також зазначила, що даний закон надає громадянам право здійснювати безпосередній контроль за роботою органів місцевого самоврядування.

"На рівні органів місцевого самоврядування, я хочу, щоб люди знали, що відповідно до цього документу, вони мають право бути присутніми на засіданнях. У Київраду – будь-ласка! Я розумію, що зараз це не можливо, і я розумію, що це право треба буде відстоювати, але норма є і інструмент є. Сподіваюся, відстоїмо", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News