Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українська економіка відновлюється, але повільно - Світовий банк

Четвер, 20 січня 2011, 08:13

У 2011 році триватиме відновлення економіки України, йдеться у звіті Світового банку.

Водночас документ констатує, що темпи зростання залишаються удвічі повільнішими, ніж були до кризи, а швидкість оздоровлення української економіки значно нижча, ніж у країнах, що розвиваються, передає Радіо "Свобода".

Згідно зі звітом Світового банку, світова економіка рухається від посткризової фази одужання і поступового зміцнення до уповільненого, однак все ж стабільного зростання. При цьому майже наполовину глобальному зростанню сприяють країни, що розвиваються, які у 2011 році, у середньому, збільшать свій внутрішній валовий продукт на 6%.

Водночас, за прогнозами Світового банку, Україна збільшить свій ВВП лише на 4%, тоді як до кризи цей показник зростання становив 8%.

Якщо країна не проведе структурних реформ своєї економіки, наслідки наступної кризи будуть ще гіршими, зазначив директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер.

А старший економіст Світового банку в Україні Пабло Сааведра нагадав, що вже у 2012 році світ очікує продовольча криза, що призведе до різкого зростання цін на сільськогосподарську продукцію.

За його словами, скасування Україною експортних обмежень дозволило б збільшити темпи зростання ВВП у середньостроковій перспективі.

"Україна є одним із найбільших експортерів, зокрема, пшениці. Тому, в умовах зростання цін на харчі, Україна матиме економічну вигоду. Утім, якщо економічна політика буде такою, як у 2010 році, коли експорт зерна був обмежений, то Україна ризикує втратити можливі зиски. Але може отримати і прибутки, якщо торговельна політика буде адекватною", - сказав економіст Світового банку.

Економічний експерт Віктор Лисицький вважає, що аграрний сектор України, який не реформувався десятиліттями, в умовах відсутності обмежень на експорт сільгосппродукції не зможе стати локомотивом національної економіки.

У свою чергу, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що "Україна може стати суттєвим гравцем на ринку виробництва компонентів для біопалива".

Звіт Світового банку засвідчує, що у 2010 році та у перспективі на 2011 рік зростання української економіки забезпечується відновленням у світі попиту на металопрокат та відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...