Януковича просять звільнити причетних до обезголовлення Сталіна

Субота, 29 січня 2011, 13:36

Президента Віктора Януковича просять сприяти припиненню протизаконних дій проти осіб, причетних до акції спиляння голови бюсту Сталіна.

Про це йдеться у заяві адвоката одного з затриманих у справі щодо памятника Сталіну Василя Лабайчука Віктора Ніказакова на імя Януковича, генпрокурора Віктора Пшонки та уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової.

За словами адвоката, його підзахисний "наразі примусово утримується в ізоляторі тимчасового тримання в Запоріжжі".

"Лабайчук був фактично викрадений зі свого села Красносільці Збаразького району Тернопільської області 9 січня 2011 року. Невідомі особи, протизаконно позбавили його волі утримували у такому стані понад добу", - зазначив він.

Адвокат зазначив, що 19 січня Жовтневий райсуд Запоріжжя обрав Лабайчуку запобіжний захід - тримання під вартою "без присутності як самого Лабайчука так і його адвоката".

"З 9 по 24 січня Лабайчука утримували в жахливих умовах різних приміщень МВС у містах Збаражі, Тернополя, Івано-Франківська, Запоріжжя. Зокрема він був позбавлений білизни, предметів особистої гігієни, і їжу отримував не кожного дня", - зазначив Ніказаков.

За словами адвоката, Лабайчука звинувачують у хуліганстві, вчиненому групою осіб.

"Насправді, як свідчать матеріали справи, Лабайчук зафіксував на відеокамеру момент, коли патріотично налаштовані молоді люди на знак протесту проти протизаконної пропаганди сталінізму в України здійснили політичну акцію спиляння голови бюсту кривавого диктатора Сталіна", - заявив він.

"Разом з цим Лабайчука двічі доправляли до приміщення СБУ в Запоріжжя, до особи, з числа працівників СБУ допитували Лабайчука, намагаючись отримати відомості його причетності до якихось міфологічних "терактів", - зазначив Ніказаков.

"При цьому до нього застосовувалися психічне та фізичне насильство: залякування, спричинення фізичного болю шляхом занадто щільного замкнення наручників, заламування рук, залишення позі, яка спричиняє біль на тривалий час, образи та моральні приниження тощо", - заявив адвокат.

"Прошу високоповажних адресатів цієї заяви в межах закону та власної компетенції здійснити зусилля з метою припинити протизаконні дії проти Лабайчука та інших осіб, причетних до акції спиляння голови бюсту Сталіна. В першу чергу прошу звільненню цих людей з-за ґрат", - йдеться у заяві.

Як відомо, 28 грудня 2010 року невідомі зловмисники пошкодили бюст Сталіна, відрізавши йому голову.

У Новорічну ніч відбувся вибух на території Запорізького обкому КПУ, внаслідок чого пам`ятник Сталіну було повністю зруйновано.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування