У Росії кажуть, що українські організації лізуть "куди не дозволено"

Четвер, 10 лютого 2011, 07:38

Проблеми в українських організацій у Росії виникли через те, що вони не дотримувалися статутних норм і займалися політикою.

Про це заявив голова Координаційної ради українських організацій Росії (формально вже не чинної), депутат російської Ради Федерації Василь Дума, коментуючи Радіо "Свобода" ліквідацію Федеральної національно-культурної автономії українців Росії та ймовірність ліквідації Об’єднання українців Росії.

"Це була організація, яка займалася культурно-просвітницькими питаннями: ми відкривали школи, приймали українських артистів, розмовляли українською мовою… І ніхто не розумів, що таке політика. Потім я став займатися координаційними питаннями. Зустрічався з керівниками багатьох діаспор. І ні в кого не виникає проблем, лише в українців", - заявив він.

"Тому що два українці – три гетьмани. І щоб якимось чином показати себе, починають влазити і в політику, і в економіку, хтозна ще куди. Організації були створені для благої справи, культурно-просвітницької. А переросли  в політичні", - зазначив Дума.

"Друге. Є організації, які живуть за статутом, за законами тієї країни, в якій вони зареєстровані. Чому ж тоді не було звітно-виборчих зборів і так далі? Бо в першу голову ставилося питання політики. Постійно нагніталися політичні питання замість займатися тим, що написано в статуті", - додав він.

На запитання, у чому полягала політика, Дума сказав: "Є таке питання, як українська мова, українські школи в Росії. Є така українсько-російська комісія законодавча. І у вас сидять люди і кажуть: ви закриваєте українські школи. Я кажу: ми їх відкриваємо – туди ніхто не йде. Це від вас починається таке питання. Ваші депутати це спеціально заводять, а тут підхоплюють… Ніхто з керівництва країни не сказав: закрийте українську школу".

"А тут почали виходити на екрани, говорити всілякі речі, які, якщо говорити українською мовою, не личать керівникові громадської організації", - додав він.

За словами Думи, на місцях не закрили жодної української організації: "Бо на місцях люди говорять про те, як заспівати, де український вечір провести. Ніхто не влазить, куди йому не дозволено. У нас 60 організацій у регіонах – нікого ж не закривають. Отже, керівництво цих двох організацій робить неправильні кроки".

"Навіть з точки зору виконання статуту там все у занехаяному вигляді. Замість проводити зібрання, вести політику правильну наших українських організацій, вони влазили в інші речі. От була у нас бібліотека – так з’ясувалося, що люди приторговували, займалися там бізнесом, якимись незаконними діями", - додав він.

За словами Думи, українська організація федерального рівня в Росії "буде, 100%, якщо будуть там люди, які займатимуться своїми прямими функціональними обов’язками".

На занепокоєння з цього приводу комісара ОБСЄ він порадив ОБСЄ розібратися зі своїми проблемами: "Ну занепокоєні, ну то й що?!". І Україні теж порадив перейматися іншим:

"Візьміть Український дім на Арбаті. Це хіба кузня українських ідей? Це хіба обличчя України?.. Усі країни СНД мають на ВДНХ свої павільйони, крім України. Політика така у вас – розпалювання якихось речей. Не туди дивимося! Знаєте, на що Україні треба дивитися? Щоб мільйони людей не виїздили на заробітки в Росію та в Європу", - заявив Дума.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...