Янукович наступив навіть на те, що не чіпав Кучма

Четвер, 10 лютого 2011, 12:05

Протягом першого року перебування Віктора Януковича на посаді президента в Україні помітно знизився рівень дотримання права громадян на свободу віросповідання.

Про це заявили в Українській асоціації релігійної свободи, передає Радіо "Свобода".

За словами президента Української асоціації релігійної свободи Віктора Єленського, зниження рівня дотримання права громадян на свободу віросповідання зафіксовано вперше з часу набуття Україною незалежності.

Він каже, що протягом попередніх двох десятиліть вибудовувався баланс між усіма релігійними конфесіями, коли жодна з них не відчувала браку спілкування з органами влади та їхніми очільниками.

"У 2010 році така схема була великою мірою зламана. Державна влада почала надавати преференції лише одній церкві. Було порушено державний протокол. Президент країни, який при виконанні своїх державних обов’язків не має права демонструвати свої преференції тій чи іншій церкві, почав це робити публічно, демонстративно і наполегливо", - заявив Єленський.

Йдеться про прихильність президента Януковича до Української православної церкви Московського патріархату.

У УПЦ Московського патріархату же не відчувають особливого ставлення до себе з боку влади й президента зокрема, запевнив представник прес-служби Владислав Пустовий.

"Так, немає такої прощі по іновірних храмах, як це було за минулих президентів. Але це залежить від особистих смаків і переконань очільника держави. Ніхто не сказав, що Конституція вимагає від президента на Великдень чи на Різдво такі прощі відбувати", - каже речник.

А голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць зазначає, що зниження уваги з боку органів влади до релігійних громад стало помітним одразу після президентських виборів.

"У 2010 році, після чергових президентських виборів ситуація у сфері свободи віросповідання дещо змінилася і особливістю нинішнього етапу державно-конфесійних відносин є згортання діалогу. В багатьох областях минулого року не збиралися ради релігійних організацій при обласних державних адміністраціях", - констатував Заєць.

Державний комітет у справах релігій був розформований президентом, а відомство, яке має перебрати на себе відповідні повноваження, ще не розпочало роботу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування