Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РОСУКРЕНЕРГО БУДЕ ЛІКВІДОВАНЕ?

П'ятниця, 11 лютого 2011, 07:59

Швейцарський трейдер "RosUkrEnergo" буде закритий, щойно продасть "Газпром експорту" відсуджені в України 12,1 млрд кубометрів газу.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Як стало відомо раніше, "Газпром" у листопаді 2010 року уклав договір довгострокової позики з RosUkrEnergo (RUE; на 50% належить "Газпрому", на 45% - Дмитру Фірташу й на 5% - Івану Фурсіну) на залучення $550 млн до 2012 року під 3,5% річних.

Як пояснили в російській монополії, у результаті продажу газу зі сховищ України в RUE з’являться вільні кошти, частина яких до кінця першого півріччя буде надана "Газпрому" у вигляді позики "на поточні потреби". Через кредит "Газпром" зможе швидше отримати доходи від дочірньої структури, ніж через виплату дивідендів.

"Газпром" уперше позичає в RUE. Навпаки, з перших днів роботи трейдер кредитувався в "Газпромі" й Газпромбанку - борг доходив до $2,8 млрд, але в грудні 2010 року був обнулений. RUE позичила гроші в "Газпром експорту" і погасила борги перед "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України", отримавши натомість спірні 12,1 млрд кубометрів газу з ПСГ України.

Тому формально, пояснили газеті в компанії, трейдер нічого "Газпрому" не винен, а $550 млн - це потенційний прибуток RUE від продажу газу. "Газпром" хоче його отримати скоріше, бо після продажу газу трейдер буде закритий.

Наприкінці грудня минулого року Фірташ заявляв, що RUE йде з українського ринку.

Джерело, близьке до RUE, каже, що якщо весь газ буде піднятий зі сховищ до 15 квітня, коли закінчується опалювальний сезон, то можна буде "підбити підсумок і закрити рахунки вже цього року".

"У грудні було піднято 870 млн кубометрів. Але в січні "Нафтогаз" підняв максимальний обсяг, і, якщо такими ж темпами піде далі, є шанси завершити операції цього року", - уточнює співрозмовник видання.

Якщо ж до кінця квітня частина газу залишиться в сховищах, це призведе до відстрочки розрахунків на наступний опалювальний сезон, оскільки з травня почнеться зворотний процес накачування газу. Тоді ліквідацію RUE відкладуть на 2012 рік.

У "Газпромі" підтвердили, що "ліквідація RUE - один із можливих варіантів", хоча інших варіантів не назвали.

"Через RUE поки не планується здійснювати комерційну діяльність, крім завершення даної угоди", - сказало одне з джерел газети.

"І якщо Фірташ не запропонує нічого значного, - а поки пропозицій нема, - всі інші операції можна буде здійснювати через "Газпромзбут Україна" або нове СП із "Нафтогазом", - додав співрозмовник.

У 2006-2008 роках RUE була монопольним постачальником газу в Україну, але в січні 2009 року була виключена зі схем поставок. "Нафтогаз" вилучив із підземних сховищ України газ RUE за борг, переуступлений НАКу "Газпромом". Але RUE оскаржила вилучення газу в Стокгольмському арбітражі, рішення якого підтвердили українські суди.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...