Україна готова віддати Росії частину моря?

П'ятниця, 11 лютого 2011, 09:58

Україна зробила низку поступок росіянам у питанні делімітації Азовського моря.

Як пише "Дзеркало тижня. Україна", на цьому тижні до Києва зі своїми пропозиціями щодо розмежування Керченської протоки прибула група російських дипломатів на чолі із спецпредставником російського президента Олександром Головіним.

"В обстановці суворої секретності чиновники провели переговори з невеликою групою українських експертів на чолі з послом з особливих доручень Віктором Кириком", - йдеться у публікації.

"Наші співрозмовники стверджують: тепер в Києві готові до певних компромісів заради того, щоб нарешті повністю завершити юридичне оформлення кордону. А це необхідно зробити, оскільки в інтересах держави мати міжнародно визнані кордони, оформлені належним чином", - пише видання.

"Це, по-перше, підвищить надійність охорони наших рубежів від нелегальної міграції і контрабанди: прикордонники повинні чітко знати, де закінчується українська земля і починається чужа територія", - наголошується у публікації.

Також, як пише газета, це "дозволить вирішити з росіянами низку питань, пов'язаних і з безпекою судноплавства, і з рибальством".

"По-третє, делімітація і демаркація кордону повинна посилити позиції нашої країни в переговорах по лібералізації візового режиму з Європейським союзом", - йдеться у статті.

У той же час видання пише, що "Росію, яка довгі роки не могла умовити Київ поступитися своїм суверенітетом над Керч-Єнікальським каналом, цілком влаштовувала ця невизначеність з проходженням кордону".

"Адже в розмежуванні азово-керченської акваторії більше зацікавлені українці. А російські кораблі нерідко проходять по каналу, не сплачуючи лоцманського збору нашій країні, російські рибалки часто ловлять рибу в українській зоні відповідальності", - йдеться у статті.

У матеріалі також стверджується, що "відмовляючись від принципу спільних вод, Київ у той же час нібито готовий прислухатися до пропозицій росіян і більш лояльно підійти до розмежування Керченської протоки, Азовського і Чорного морів, змістивши лінію кордону в нашу сторону".

Також, за інформацією видання, Київ може "надати для російських кораблів гарантії свободи судноплавства по каналу".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування