Онопенко хоче, щоб судді влаштували Януковичу те, що й Саркозі?

П'ятниця, 11 лютого 2011, 10:33

Голова Верховного суду Василь Онопенко вважає, що сьогодні діяльність ВСУ фактично паралізована.

Про це Онопенко заявив в ефірі ТВі, повідомляє прес-служба каналу.

"Верховний суд це найвища судова інстанція, яка могла б на найвищому рівні вирішувати найбільш актуальні справи, направляти судову практику, але зараз цей суд цього не може робити. Ми не можемо витребувати справи для розгляду. Справи нам направляються тільки тоді, коли судді вищого спеціалізованого суду вирішують направити справу нам на розгляд. Це не є нормальним" - заявив він.

Він також вважає, що сьогодні громадяни України вимушені звертатись за правосуддям до Європейського суду з прав людини через те, що робота ВСУ заблокована.

Онопенко вважає, що влада намагається керувати українськими судами.

"Є намагання керувати судами, давати вказівки. Сьогодні, після судово-правової реформи ми відчуваємо, що правосуддя не стало більш ефективним, справедливим чи оперативним. Але воно стало більш ручним – поступила вказівка судді, що треба прийняти таке рішення, і рідко коли суддя прийме інше рішення, тому що він знає, що завтра піде до Вищої ради юстиції", - зазначив він.

"Найстрашніше, що сьогодні відбувається, це адміністративний тиск на суддів. Судді бояться приймати законні рішення. Візьмемо приклад Франції. Коли президент Саркозі сказав, що йому не сподобалось щось в рішеннях суддів Франції, що зробили судді? Вони всі забастували на 5 днів. І сказали, що це є тиск" - розповів Онопенко.

Також він вважає, що нині в Україні несправедливо вибирають арешт як запобіжний захід до підозрюваних.

"Поки немає вироку суду, поки не встановлено, що хтось скоїв злочин, діє презумпція невинуватості. У нас в Україні найвищий рівень утримання під арештом як запобіжний захід. Не взяття на поруки, ні застави. Я ще депутатом в 2002 році вніс законопроект про те, що арештовувати, утримувати за гратами потрібно тільки тих, хто є небезпечний для суспільства"- переконаний Онопенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...