Карасьов: новий Майдан не буде терпимим

Субота, 19 лютого 2011, 16:57

Адміністративне посилення влади призвело до її політичного та соціального ослаблення.

Таку думку озвучив один з лідерів партії "Єдиний центр", політолог Вадим Карасьов в своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна".

"Сьогодні стало очевидно, що основні суперечності сконцентровані між корупційною моделлю державності та вимогами ліберального економічного розвитку. Економіка і суспільство хочуть звільнитися від спрута бюрократії, податкового пресу, адміністративної зарегульованості, але держава цю свободу не дає", - зазначив він.

Карасьов заявляє, що коаліційна, плюралістична, конкурентна за своїм політичним змістом політична система 2006-2010 років зараз замінюється режимом домінуючого гравця, роль якого бере на себе президент.

Проте, якщо звернутися до досвіду сусідніх Росії та Білорусі, то умовою стабільності та ефективності режимів, там виступає високий рейтинг президента на рівні 60-70%.

З українським президентом ситуація набагато складніша.

Президентський рейтинг Януковича після одного року коливається в районі 30%, причому з тенденцією до падіння, а не до зростання.

"Задекларована владою п'ятирічка реформ може стати п'ятирічкою соціальної та політичної нестабільності. Перед елітами зараз стоїть завдання утримати ситуацію під контролем, провести реформи зверху і не допустити революції знизу", - заявив політик.

"Замість проектування керованої демократії, що несе в собі потенціал нестабільності, необхідна керована реформація, лібералізація зверху", - зазначає Карасьов.

"В іншому випадку ситуація може вийти з-під контролю, а новий Майдан уже не буде мирним, терпимим до влади і еліт. Він буде радикальним і нищівним для пануючих еліт", - говориться в статті.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування