Україна проти ізоляції Лукашенка

Понеділок, 28 лютого 2011, 10:04

Україна стурбована ситуацією з правами людини в Білорусії.

Про це заявив посол України в Мінську Роман Безсмертний.

"Україну дуже турбує ситуація з правами людини. Наша країна поставила перед собою мету стати членом Євросоюзу, і тому оцінка стану прав людини в Білорусії, особливо під час і після подій 19 грудня 2010 року, у нас співпадає з оцінкою ЄС", - зазначив він.

Разом з тим, за словами Безсмертного, Україна виступає проти економічних санкцій щодо Білорусії.

"Ми, природно, не можемо підтримувати абсолютну ізоляцію і будемо продовжувати економічне співробітництво, тим більше, що щорічний майже п'ятимільярдний товарообіг - це зарплата українців, і білорусів", - сказав український дипломат.

Крім того, заявив Безсмертний, "Білорусія знаходиться в центрі Європи і тому ми повинні розуміти, що використання певних санкцій завдасть удару і по правах білоруських громадян".

Він також заявив, що Україна готова надати посередницькі послуги в процесі нормалізації відносин між Білоруссю і Європейським союзом.

"Влітку минулого року про можливість посередництва говорив і президент Віктор Янукович, про це говорив глава МЗС нашої країни, про це говорить і глава Верховної Ради", - зазначив дипломат.

При цьому Безсмертний сказав, що "статус посередництва визначається не тільки стороною, яка пропонує свої послуги, а й тими, хто хоче вести діалог".

"Якщо сторони будуть розділяти таку думку, то, будь ласка. Якщо не будуть - це справа сторін. Україна готова підставити своє плече, готова брати участь у такому процесі за умови, якщо сторони забажають йти на такий процес", - заявив посол.

За його словами, Україна проти того, щоб Євронест (парламентська асамблея Східного партнерства) починав свою роботу без участі Білорусі.

Безсмертний також заявив, що Україна робитиме все необхідне, щоб "Східне партнерство розвивалося, щоб спілкування країн було дуже інтенсивним".

"Але тут треба розуміти, що все залежить більшою мірою не стільки від України, скільки від всіх інших учасників цього процесу. Ці учасники повинні грати за певними правилами, і, перш за все, це стосується сфери прав людини", - зазначив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...