Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович прибере під свій контроль держкомісії

Понеділок, 28 лютого 2011, 10:12

П'ять держкомісій планується зробити підконтрольними президенту разом зі зміною статусу.

Про це пише "Комерсант-Україна", посилаючись на проект закону, розроблений адміністрацією президента.

Законопроект пропонує уніфікувати принципи управління п’ятьма держкомісіями. З його ухваленням, усі вони будуть називатися "національними комісіями, які здійснюють державне регулювання" на профільних ринках.

Аналогічні назви уже є в національних комісій з питань регулювання ринків зв'язку (НКРЗ), регулювання електроенергетики (НКРЕ) і регулювання ринку комунальних послуг (НКРКП). Суттєвий ребрендинг очікує лише держкомісії з регулювання ринків фінпослуг (Держфінпослуг) і з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР).

Для економії бюджетних коштів запропоновано відмовитися від фінансування регіональних представництв комісій.

У законі "Про державне регулювання ринку цінних паперів" поняття "територіальні органи" й "центральний апарат" планується замінити на "апарат" комісії (зараз діє 27 територіальних управлінь ДКЦПФР).

Втратить права створювати територіальні управління і НКРЕ (25 управлінь) - після зміни закону "Про природні монополії".

У проекті закону чітко прописується підконтрольність регуляторів президентові. Тому в законі "Про державне регулювання ринку фінансових послуг" нинішня Держфінпослуг втратить статус центрального органа виконавчої влади. Після реорганізації її склад буде формувати глава держави, раніше це робив Кабмін.

Останнє призначення керівництва ДКЦПФР також затверджено Кабміном, але торік Конституційний суд повернув норми Конституції 1996 року. Відповідно до них, кадрові повноваження віддані главі держави. Склади інших комісій зараз також формує президент.

У листі, копією якого володіє видання, заступник голови адміністрації президента Олег Рафальський просив прем'єр-міністра Миколу Азарова "невідкладно погодити" законопроект.

За інформацією газети, документ розробляв міністр юстиції Олександр Лавринович, який на доручення Віктора Януковича буде доповідачем проекту закону у Верховній Раді.

Джерело, близьке до адміністрації президента, зазначає, що "перейменування органа - це хороший спосіб позбутися чиновника, якого не можна звільнити на підставі порушень".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...