Онопенку натякають, що "пора на спочинок"?

Середа, 9 лютого 2011, 09:09

Василь Онопенко стверджує, що за висновком Венеціанської комісії Верховному суду України необхідно повернути повноваження, а в оточенні президента це заперечують.

Як заявив голова ВСУ газеті "Сегодня", висновки Венеціанської комісії невтішні для авторів судової реформи в Україні.

"Сьогодні багато хто каже про провал реформи. Суттєві прогалини в ній засвідчила Венеціанська комісія. На її думку, Вища рада юстиції виконує низку функцій, не передбачених Конституцією. А Верховний суд позбавили значної частини конституційних повноважень, через що значно збільшилася кількість звернень наших громадян до Європейського суду. І тепер ці повноваження необхідно повернути", - сказав він.

Однак джерело в оточенні президента сказало, що Онопенко перебріхує висновки Венеціанської комісії: "Вона констатувала, що ми виконали більшість зобов'язань. Не виконані лише ті, які вимагають зміни Конституції. Але президент уже заявив, що Конституція буде реформована".

Голова Вищої ради юстиції Володимир Колесніченко каже: "Думаю, що повернути всі повноваження Верховному суду так, як це хоче Онопенко, неможливо. Хоча окремі доводи Василя Васильовича можна використати при коректуванні судової реформи".

А голова Вищого спецсуду з цивільних і кримінальних справ Леонід Фесенко зазначає: "Зауваження Венеціанської комісії були, але не такі, як подає Онопенко. Вони носять рекомендаційний характер. Але головне: ухвалено закон, яким цивільні й кримінальні справи передано нашому суду, і його треба виконувати".

"Я говорив Онопенку: "Василю Васильовичу, не майте ілюзій, повернення неможливе. Верховний суд повинен займатися нормами міжнародних відносин і державного рівня, не справа ВСУ займатися розлученнями". Але він не почув мене, подав на нас до суду. Я вважаю, що судиться він не з нами, а з державою. Хоча, на мою думку, якщо ти не згоден із реформою, піди у відставку", - заявив Фесенко.

За словами джерела газети у вищих юридичних колах, зараз головне питання - не повноваження Верховного суду, а те, хто його буде очолювати.

"У вересні термін повноважень Онопенка спливає, але він як і раніше контролює ситуацію у ВСУ й може бути обраний на новий термін. Тому-то йому й натякають, що пора на спочинок", - сказав співрозмовник видання.

Онопенко про свої перспективи у ВСУ поки не каже: "Прийде вересень, і я дам відповідь".

Колесніченко сумнівається, що Онопенко реально розраховує бути обраним на новий термін, "скоріше його останні кроки пов’язані з бажанням мати політичне майбутнє".

"Сегодня" також пише про чутки, що головою ВСУ може стати нардеп-"регіонал" Сергій Ківалов. Але, за словами Колесніченка, на даний момент це неможливо: "Для цього потрібно бути чинним суддею Верховного суду. Взагалі, зараз ВСУ корпоративно закрився, тому, думаю, що вони оберуть когось зі своїх. Приміром, Кривенка чи Тітова".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News