Україна запропонувала Японії своїх атомників. На АЕС загроза вибуху

Неділя, 13 березня 2011, 09:20

Міністерство закордонних справ України запропонувало зовнішньо-політичному відомству Японії допомогу українських фахівців з питань атомної енергетики.

Про це повідомляє прес-служба МЗС.

В міністерстві нагадали японській стороні про те, що Україна має великий досвід з подолання наслідків радіоактивного забруднення територій, набутий в ході ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

На виконання указу президента Віктора Януковича МНС України готове оперативно направити необхідну технічну допомогу до Японії.

До готовності вилетіти у зруйновану країну приведені загін рятувальників чисельністю 45 осіб зі спеціальним обладнанням для роботи в районах, постраждалих від землетрусу. А також собаки, навчені шукати людей під завалами.

До Японії може бути відправлено гідропневматичне рятувальне обладнання і засоби малої механізації, що дозволяють здійснювати розрізання металевих конструкцій та піднімати бетонні плити великої ваги.

Крім того, у разі потреби працювати у зоні, ураженій радіаційними викидами, загін оснащений засобами радіаційно-хімічної розвідки та захисту.

Тим часом, як повідомляє ВВС, ще в одному реакторі АЕС Фукусіма на півночі Японії, яка постраждала від землетрусу і цунамі і на якій у суботу стався вибух, може тривати розплавлення палива.

Представник японського уряду Юкіо Едано сказав, що існує вірогідність нового вибуху.

Рівень радіації в реакторі на короткий час перевищив допустимі норми, однак, як заявляє влада, це не становить безпосередньої небезпеки для населення.

Система охолодження не працює на шести реакторах АЕС Фукусіма, проте викликає найбільшу заклопотаність третій реактор - єдиний, який використовує плутонієву паливну суміш, і це потенційно набагато небезпечніше.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування