Росія зробила Каддафі персоною нон ґрата

Понеділок, 14 березня 2011, 13:10

Президент Росії Дмитро Медведєв заборонив лідеру Лівії Муаммару Каддафі та його родині в'їзд на територію країни.

Відповідний указ, датований 9 березня, розміщено на сайті Кремля.

Також в Росію заборонено в'їзд найближчому оточенню Каддафі.

Цим же указом вводиться заборона на здійснення фінансових операцій на території Росії самому Каддафі та членам його родини – донці та чотирьом синам.

фото Al Jazeera/AFP

Al Jazeera також повідомляє з посиланням на джерела у Національній раді, що Франція, США та Великобританія підтримають рішення про визнання Лівії територією вільною від перельотів на найближчому засіданні Ради Безпеки ООН.

Між тим у Лівії повстанці заявляють, що відвоювали місто Аль-Брега у неділю ввечері. В понеділок бої тривають у місті Аждабія. Повідомляють про бомбування міста з літаків. Удари потрапили у лікарню та військовий табір. Однак жертв немає, люди відмовляються залишати місто.

Також лояльні до Каддафі війська наближаються до Бенгазі – міста, де знаходиться та поряд із містом, де знаходиться визнана Францією та іншими країнами Національна рада.

Загострилась ситуація у двох інших арабських країнах – Ємені та Бахрейні.

У Бахрейні спецпідрозділі військ з Саудівської Аравії та інших сусідніх країн прибули в країну, щоб допомогти владі врегулювати кризу, викликану протестами опозиції.

Війська мають охороняти стратегічно-важливі об'єкти.

Водночас самі протестувальники бояться, що війська будуть застосовані для того, щоб розігнати їх та звільнити центральну площу столиці.

Перед цим у неділю поліція жорстко розганяла мітингувальників, застосовуючи сльозогінний газ та гумові кулі. Після цього в інтернеті поширились відео, на якому поліція стріляє в демонстрантів.

Між тим у Ємені також продовжує загострюватися ситуація: в центрі столиці, Сани, розміщені війська, а протести відбуваються в багатьох інших містах країни. За словами очевидців, стрілянина виникла в Таїзі, розташованому за 200 кілометрів на південь від Сани.

У Сані в понеділок солдати і військова техніка намагалися заблокувати район біля університету столиці, де базуються тисячі демонстрантів.

Протести з вимогою відставки президента Алі Абдалли Салеха, який править Єменом 32 роки, почалися в середині лютого.

Українська правда за матеріалами Al Jazeera та BBC

 

 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування