Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна не зобов'язана підтримувати "білоруську позицію" Європи - МЗС

Понеділок, 14 березня 2011, 17:19

Україна не зобов'язана в усіх аспектах підтримувати позицію Європейського Союзу щодо Білорусі.

Про це заявив директор Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ Олег Волошин, в коментарі Інституту Горшеніна.

"Ми розуміємо ту стурбованість, яку ЄС висловлює щодо стану демократії в Білорусі. Ми це доносили до наших білоруських партнерів", - зазначив він.

"При цьому, безумовно, Україна, яка не є кандидатом на членство в ЄС, не зобов'язана в усьому солідаризуватися з Європейським Союзом. У нас окремі особливості співпраці з Білоруссю, величезний обсяг торгово-економічної взаємодії, у нас давня історія, це наш сусід і близький нам народ", - уточнив спікер МЗС.

"Все це ставить Україну в природне положення країни, зацікавленої в посередництві між ЄС та Білоруссю", - заявив Волошин.

"Ми вважаємо, що будь-яка ізоляція Білорусі буде контрпродуктивною. Ми сподіваємося, що білоруське керівництво проявить добру волю помиритися з ЄС, і Україна в цьому всіляко готова допомагати. Врешті-решт, Білорусь і ЄС - сусіди, вони не можуть не спілкуватися один з одним", - підкреслив дипломат.

Він висловив переконання, що Україна заслуговує окремого і особливого формату співробітництва з ЄС.

"На цьому тлі будь-які форми співробітництва, які передбачають постановку нас в один ряд з такими країнами як Вірменія, Грузія, Азербайджан, які мають набагато більш примарні перспективи вступу до Європейського Союзу, сприймаються нами дуже стримано", - розповів Волошин.

"Насправді, для нас набагато важливіше - пряме співробітництво з Європейським Парламентом, взаємодія з фракціями в ньому. Тому "Євронест"- це структура, яка для нас має допоміжне значення", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування