Прем'єр Японії: рівень радіації дуже високий

Вівторок, 15 березня 2011, 15:42

Радіація в районі пошкодженої землетрусом японської атомної електростанції сягає небезпечного рівня.

У промові до народу, яка передавалася по телебаченню, прем’єр-міністр Японії Наото Кан заявив, що рівень радіації "дуже високий" і існує небезпека ще більшого витоку радіації, повідомляє "Голос Америки".

Як зазначається у повідомленні, в басейні, де зберігаються відпрацьовані ядерні стержні, сталася пожежа.

Всім людям, які живуть у радіусі 30 кілометрів від пошкодженої електростанції Фукусіма, радять не виходити з домів.

"Підвищений рівень радіації зареєстровано навіть у Токіо, що розташоване за 240 кілометрів на південь від електростанції, але офіційні особи кажуть, що рівень радіації в столиці не становить загрози здоров’ю громадськості", - йдеться у повідомленн.

Водночас на півночі Японії розшуково-рятувальні бригади розчищають дороги, щоб дістатися до сотень тисяч людей у населених пунктах, які були знищені в результаті потужного землетрусу і цунамі.

Офіційні особи кажуть, що знайдено 2,4 тисячі тіл загиблих і невідома доля багатьох тисяч людей.

Як відома, в результаті землетрусу і цунамі на АЕС зазнала пошкодженні система охолодження. На трьох енергоблоках сталися вибухи, що пошкодили захисні структури ядерних реакторів.

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що воно отримало від японських органів влади інформацію про пожежу з місця, де зберігаються відпрацьовані ядерні елементи, і що в атмосферу вийшла велика кількість радіоактивних матеріалів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування