Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПДВ відшкодують у меншому обсязі, ніж просили підприємства

Середа, 16 березня 2011, 09:47

При автоматичному відшкодуванні ПДВ 24 компаніям сумарно буде перераховано з бюджету 457 млн грн., хоча обсяг заявок платників був майже на 40 млн грн більше.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Голова Державної податкової служби Віталій Захарченко у вівторок підписав перший реєстр підприємств, які отримали підтвердження про автоматичне відшкодування ПДВ.

21 березня Держказначейство має перерахувати платникам суму податку за січень.

24 підприємства, які відповідають всім 16 критеріям Податкового кодексу, отримають 457,03 млн грн.

За інформацією газети, оперативно отримати відшкодування ПДВ намагалися 2 тис. компаній, але 1,65 тис. із них не пройшли за критерієм середньої зарплати - вона повинна бути в 2,5 рази вищою за мінімальну.

За словами Захарченка, з 240 тис. платників ПДВ цьому критерію не відповідали 90 тис. При цьому 90% їхніх контрагентів задіяні в ризикових операціях.

У список автоматичного повернення ПДВ увійшли 12 великих підприємств, зокрема "Запоріжсталь" (84 млн грн), Одеський припортовий завод (62,65 млн грн), Нижньодніпровський трубопрокатний і Новомосковський трубний заводи (загальна сума - 62,76 млн грн), а також 12 малих і середніх компаній. Вони представляють 14 із 27 адміністративно-територіальних одиниць України.

Втім, потрапляння до списку не гарантує підприємствам отримання заявленого до відшкодування податку в повному обсязі.

Сумарна заявка склала 496,3 млн грн, що на 39,23 млн грн більше того, що відшкодовується. З них "Запоріжсталь" недоотримає 34,48 млн грн.

Фінансовий директор підприємства Олександр Рабцун запевнив, що суми відшкодування ще не бачив, але вважає, що різницю не включили у відшкодування, бо не встигли її перевірити.

У ДП "Артемсоль" різниця між заявкою й відшкодуванням невелика - 729 грн. За словами фінансового директора ДП Наталі Бойченко, непідтверджену суму на підприємстві розраховують отримати у квітні.

Заступник голови ДПС Олексій Любченко пояснив, що заявлені до відшкодування, але не включені до реєстру 39,2 млн грн., не були підтверджені підприємствами. При камеральній перевірці, яку компанії, незважаючи на відповідність усім критеріям Податкового кодексу, усе одно проходять, були виявлені розбіжності, і бізнесу було запропоновано самостійно уточнити заявку.

Цей податок буде повернутий у наступних періодах, пообіцяв чиновник. Якщо платники не підтвердять ці суми, податківці вийдуть на документальну перевірку.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування