Хорошковський помітив "цензуру на представників влади"

Вівторок, 22 березня 2011, 10:07

Голова СБУ Валерій Хорошковський заявляє, що цензури в Україні немає, а скоріше можна говорити про "цензуру на представників влади".

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

За словами Хорошковського, технологія звинувачування влади в обмеженні свободи слова "продовжує працювати, просто вона стала фоновою, на перший план вийшла інша технологія - "політичні переслідування".

"Тема "обмеження свободи слова" продовжує жити. Інша річ, що вона не є зараз піковою", - зазначив голова СБУ.

"Цензури в країні немає. Більше того, якщо говорити про інтернет-середовище, то там, я б сказав, є цензура на представників влади", - заявив Хорошковський.

"Якщо йдеться про опозицію, то новину про неї виділяють великим жирним шрифтом, потім вона обговорюється, тиражується, а якщо новина від влади, вона взагалі непомітна. Але ніхто нікого при цьому не звинувачує - інтернет-журналісти відчувають життя в країні саме так. Вони мають право на вибір", - сказав він.

Коментуючи думку екс-прем’єра Юлії Тимошенко про те, що генеральну лінію з обмеження свободи слова в Україні проводить сам президент Віктор Янукович, Хорошковський сказав: "Я думаю, що якби в президента в добі було 48 годин, він би однаково не зміг умістити у свій графік завдання подібного роду".

"Прив’язування будь-якої проблематики до перших осіб держави – це не більше ніж спроба додати ваги події чи собі. У цьому Тимошенко рівних немає. Вона з будь-якої ситуації може знайти вигідні їй піарівські виходи", - заявив голова СБУ.

За словами Хорошковського, система в Україні склалася так, що "замовчати новину в країні зараз неможливо". "Можна подію не так інтерпретувати, але це вже залежить від редколегії й журналістів", - додав він.

"Днями прочитав одну статтю у відомому виданні - чого там тільки нема, СБУ переплутали з МВС; мої слова вирвали з контексту, переслідуючи певну ідеологічну мету. Ось я ставлю запитання: що мені із цим робити? Можна, звісно, йти до суду. Але чого я доможуся? В суді статтю визнають неправдивою, однак сказати, що я таким чином отримаю сатисфакцію, не можна", - сказав Хорошковський.

"Я отримаю сатисфакцію, якщо в країні буде створене професійне співтовариство експертів, бо зараз цим словом прикривається всі хто завгодно", - зазначив він, додавши, що деякі "експерти... не володіють навіть понятійним апаратом, те ж саме можна сказати і про журналістів".

"Хоча це не моя тема, але, напевно, прийшов час всьому журналістському середовищу задуматися про те, хто такий насправді журналіст? Не опозиційний чи провладний, а простий чесний журналіст, який намагається розібратися в проблемі й об’єктивно представити її на суд громадськості", - заявив голова СБУ і власник медіа-холдингу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування