Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО бере на себе операцію в Лівії. Каддафі веде інформаційну війну

П'ятниця, 25 березня 2011, 12:11

НАТО приймає на себе командування воєнною операцією в Лівії, заявив генеральний секретар організації Андерс Фог Расмуссен.

Воєнну операцію в повітряному просторі Лівії очолювали США, однак через кілька днів висловили бажання передати командування операцією в руки Британії, Франції або НАТО.

За словами Расмуссена, мандат альянсу не виходить за рамки безпілотної зони, але додав, що НАТО може діяти у свій захист.

Лівійський повстанець відпочиває на КПП у передмісті Аждабії, на півдні від Бенгазі фото Anja Niedringhaus / AP

"Поки ще будуть операції союзників і операції НАТО. Але ми вирішуємо чи має НАТО брати ширшу відповідальність згідно з резолюцією ООН, але рішення ще не прийняте", - сказав він.

"Ми будемо тісно співпрацювати з нашими партнерами в регіоні, і ми будемо раді їхньому внеску (в операцію)", - додав генсек НАТО.

За останніми даними, для участі в лівійській операції Об'єднані Арабські Емірати вирішили направити 12 літаків, Катар - 6.

Об'єднання двох місій і перехід командування до НАТО перейде в понеділок. До цього бомбардування проти танків і артилерії, які тривають уже шість днів, будуть залишатися в руках коаліції, якою керують США, Англія й Франція.

У той же час генсек НАТО Пан Гі Мун заявив, що його представник особисто попередив лівійського лідера про те, що Рада безпеки ООН може вдатися до "додаткових заходів", якщо лівійська влада не виконає вимогу про припинення вогню.

При цьому він обвинуватив лівійську владу у порушенні і не виконанні вимог Ради безпеки ООН.

Між тим сили Каддафі продовжують військові дії проти повстанців.

Також лівійська влада заявляє про велику кількість загиблих серед мирного населення у результаті операцій коаліції.

Похорони у Тріполі. фото СNN/AFP 

Держтелебачення показало кадри похорону людей, нібито загиблих від бомбардувань, здійснених силами коаліції. У свою чергу західні військові й ЗМІ назвали це пропагандою.

У той же час представник опозиційної Національної ради Мустафа Геріані заявив, що від 8 тис. до 10 тис. осіб загинули в Лівії з моменту початку акцій протесту проти режиму Каддафі.

Українська правда за матеріалами BBC, Al Jazeera, Euronews

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування