Янукович і міністри можуть не показувати доходи

П'ятниця, 25 березня 2011, 12:59

Уперше за останні 15 років чиновники високого рангу зможуть не публікувати відомості про своє майно, доходи, фінансових зобов'язання за минулий рік.

Про це пише газета "Дело".

Видання відзначає, що старий закон про боротьбу з корупцією відмінений, а новий – не прийнятий.

Законодавчий вакуум, що утворився, дозволяє представникам вищої влади не розголошувати для широкої громадськості дані про свої фінансові успіхи за минулий рік. Навіть якщо закон буде прийнятий у найкоротший термін.
 
Справа в тім, що антикорупційний документ, який депутати тільки збираються приймати, установлює жорсткі часові рамки для публікації цих відомостей – максимум 30 днів з моменту подачі відповідних декларацій у податкові органи (як відомо, податкові декларації подаються до 1 квітня).

У парламентському комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю підтверджують, що в чиновників у 2011 році є можливість не публікувати відомості про свої доходи, майно, фінансові зобов'язання  за минулий рік.

Представник цього комітету "бютівець" Юрій Прокопчук упевнений, що ця ситуація вигідна, у першу чергу, нинішній владі.

Видання відзначає, що фінансова дисципліна, пов'язана з декларуванням доходів, у чиновників кульгала завжди. Наприклад, серед 450 народних депутатів, які зобов'язані публікувати дані про свої доходи, розголошували таку інформацію одиниці.

Депутат від Партії регіонів Іван Мирний запевняє, що свою декларацію за минулий рік уже заповнив і подав, готовий у будь-який момент опублікувати. При цьому він відзначив, що декларування таких відомостей у будь-якому випадку буде малоефективне без розкриття чиновниками доходів і майна їхніх близьких родичів.

Нагадаємо, один з найбільш спірних моментів у законі, що готується, через який він дотепер не затверджений – відсутність вимоги публікувати відомості про доходи членів родин чиновників. Депутати не можуть ніяк прийти до компромісу – чи включати в закон цю норму чи ні. Хоча в законі про боротьбу з корупцією, що проіснував з 1995 року по 2009 рік, це положення було.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News