Новий глава УГКЦ вже "дозрів" до Патріархату

Вівторок, 29 березня 2011, 13:31

Голова Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) вважає розвиток церкви умовою для одержання статусу Патріархату.

Про це він сказав на прес-конференції, повідомляють "Українські новини".

Голова УГКЦ зазначив, що у вівторок він поїде до Риму, де зустрінеться з Папою Римським Бенедиктом XVI, оскільки це є обов'язком і так званим візитом увічливості з одного боку, а з іншого – підтвердженням співпричастя з ним.

"І очевидно, що ми на Синоді приготували дуже багато пунктів, які потрібно представити Святійшому Отцю. Ми дійсно будемо говорити, що ми є тією церквою, що розвивається, а кожна східна церква, що розвивається, направляється до Патріархату, тому що Патріархат - це природне завершення розвитку церкви", - сказав Святослав.

Він зазначив, що панує думка, що Патріархат комусь дається, хоча насправді, на його думку, до Патріархату потрібно дозріти.

"І я думаю, що весь цей час – 20 років після звільнення нашої церкви – був періодом дозрівання, і очевидно, що я представлю Святійшому Отцю певні елементи нашої зрілості", - додав Святослав.

Він підкреслив, що для нього особисто бути головою церкви – це бути батьком для своїх вірних.

"Якщо, наприклад, мої віряни, які, можливо, сьогодні трохи розгублені – в Аргентині, Бразилії, Австралії – відчують, що я, будучи тут, в Україні, реально можу щось їм дати, можу їм щось донести, можливо, якимось чином надати їм певну опіку, певну послугу, тоді ми будемо мати Патріархат", - сказав Святослав.

При цьому голова УГКЦ вважає, що різні механізми, політична кон’юнктура є другорядними факторами в цьому процесі.

Як відомо, Святослав був обраний новим головою УГКЦ 25 березня виборчим Синодом церкви, 27 березня пройшла його інтронізація.

Він розраховує на співпрацю з православними церквами в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування