В Україні знайшли йод з японської АЕС

Вівторок, 29 березня 2011, 21:34

Державна інспекція ядерного регулювання офіційно зареєструвала на території України наявність слідів йоду-131 з аварійної АЕС "Фукусіма-1".

Про це повідомив головний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Михайло Гашев, передає "Фокус".

27 березня йод-131 був зафіксований в мікроскопічній мінімально вимірюваній концентрації.

За словами Гашева, АЕС України працюють у штатному режимі, контроль радіаційної обстановки здійснюється в режимі онлайн - підвищення рівня потужності дози гамма-випромінювання на території Україні не спостерігається.

5 днів тому сліди йоду-131 з "Фукусіма-1" в повітрі зареєстрували в США і Канаді.

Три дні тому - у Франції, Болгарії, Чехії та Фінляндії. У вівторок сліди радіоактивних ізотопів йоду-131 виявили в Глазго (Шотландія).

Як повідомляє прес-служба Київського інституту проблем управління імені Горшеніна, з ізотопом цезію-137 ситуація складніша.

Додатковий вміст у повітрі цезію-137 японського походження в Україні встановити неможливо.

У 30-кілометрових зонах спостереження навколо діючих АЕС аналізам заважає цезій-137 Чорнобильського походження. У Київській області вміст ізотопів цезію-137 становить 4,4 х10-5 Бк/м3.

"Відповідно до Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) концентрація згаданих радіонуклідів у тисячі разів нижче рівня, який вимагає реагування. Допустима концентрація ізотопу йоду-131 для населення становить 4 Бк/м3, ізотопу цезію-137 - 0,8 Бк/м3", - сказав Гашев.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування