Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Японія продовжить фінансувати проекти в Україні попри свої негаразди

Середа, 30 березня 2011, 09:29

Японія продовжуватиме фінансувати всі чорнобильські проекти в Україні, незважаючи на катастрофічні наслідки землетрусу в своїй країні.

Про це повідомив посол Японії в Україні Тадаші Ідзава в інтерв’ю "Deutsche Welle".

Японія фінансує в Україні та Білорусі декілька проектів із подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Зокрема, японський уряд уже декілька років поспіль виділяє гроші на допомогу школам, дитсадкам, які перебувають на території 5-ти найбільш постраждалих від Чорнобильської аварії українських областей.

Крім цього, Японія фінансує створення в Україні системи інформування й раннього оповіщення населення про ядерну небезпеку,  підтримує територіальні громади поблизу чорнобильської зони.

"Наша позиція залишається незмінною, ми маємо намір і надалі допомагати Україні здійснювати ці проекти. Співпраця продовжиться", - сказав Тадаші Ідзава..

"Допоки Японія надавала допомогу в односторонньому порядку. Тепер сподіваюсь, що з Україною ми обмінюватимемося досвідом подолання наслідків техногенних катастроф", - додав посол.

Дипломат зазначив, що, попри складні часи, які зараз переживає його країна, японські інвестори продовжуватимуть започатковані в Україні проекти. Серед іншого йдеться й про фінансування будівництва нового терміналу в аеропорту "Бориспіль".

До нових проектів інвестори з Японії ставляться обережно. "Зараз вони приглядаються до них, аби бути впевненими в прозорості ведення бізнесу в Україні", - зауважив Тадаші Ідзава.

Також Японія не відмовляється внести додатковий донорський внесок у Чорнобильський фонд "Укриття" для зведення нової безпечної споруди над зруйнованим четвертим блоком Чорнобильської АЕС, сказав DW віце-президент Європейського банку реконструкції і розвитку Хорст Райхенбах.

Цей кредитно-фінансовий інститут є адміністратором Чорнобильського фонду "Укриття".

"Невідомою, однак, залишається конкретна сума, яку Японія збирається внести на київський конференції по Чорнобиля у квітні. Але це саме стосується й інших країн. Після подій в Японії вони аналізують ситуацію, обмірковують і виходять на конкретні рішення пізніше", - наголосив Райхенбах.

На даний момент Японія внесла в Чорнобильський фонд "Укриття" 45,7 мільйонів євро.

За актуалізованими оцінками ЄБРР, додаткова потреба на завершення будівництва нового "саркофагу" на ЧАЕС складає 740 мільйонів євро.

У вівторок Райхенбах повідомив, що ЄБРР готовий виділити на чорнобильські проекти 120 млн. євро.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування