Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ погодився на більш поступове пiдвищення тарифiв на газ

Четвер, 31 березня 2011, 11:29

Міжнародний валютний фонд погодився з необхiднiстю бiльш поступового пiдвищення цiн на природний газ для населення i теплокомуненерго.

Зокрема, йдеться про збiльшення їх у квiтнi на 10% замiсть ранiше запланованих 50%, повiдомив постiйний представник МВФ в Українi Макс Альєр.

"Iшлося про пiдвищення на 50% у квiтнi, потiм ми погодилися на поступове - 10-20% у квiтнi та червнi", - сказав вiн на 7-й щорiчнiй конференцiї iнвестицiйної компанiї "Драгон Капiтал" у Києвi в четвер, повідомляє "Інтерфакс".

Альєр наголосив, що Україна має пiдвищувати свою енергоефективнiсть i перетворити НАК "Нафтогаз Україна" на економiчно стiйку компанiю.

За його словами, нинiшня система субсидiй несправедлива й неефективна.

Представник МВФ також заявив про прiоритетнiсть для України пенсiйної реформи, оскiльки за часткою пенсiйних виплат стосовно ВВП i рiвня бюджетних дотацiй Пенсiйному фонду Україна є одним iз лiдерiв у свiтi.

"А в результатi - дуже низькi пенсiї, система просто не зможе iснувати в такому виглядi тривалий час", - наголосив вiн.

Альєр зазначив, що мета цих заходiв - щоб сукупний дефiцит держбюджету та НАК "Нафтогаз Україна" не виходив за 3,5% ВВП у 2011 роцi.

З iнших заходiв, яких МВФ очiкує вiд України, вiн назвав створення центрального депозитарiю, завершення процесу рекапiталiзацiї трьох нацiоналiзованих банкiв протягом двох-трьох мiсяцiв.

МВФ наприкiнцi липня 2010 р. вирiшив вiдновити спiвпрацю з Україною за новою програмою stand-by на SDR10 млрд (близько $15,6 млрд). Тодi Київ отримав перший транш у розмiрi SDR1,25 млрд. У груднi-2010 МВФ вирiшив видiлити Українi другий транш кредиту stand-by у розмiрi SDR1 млрд (близько $1,5 млрд).

Програма stand-by передбачає надання Українi щокварталу ще восьми траншiв, починаючи з середини березня 2011 року, в разi успiшного продовження спiвпрацi. Їх обсяг становить по SDR1 млрд кожен за винятком останнього розмiром SDR0,75 млрд.

Проте мiсiя МВФ, що працювала в Києвi в лютому, не змогла вiдразу рекомендувати видiлення третього траншу, заявивши про необхiднiсть протягом iще кiлькох тижнiв попрацювати над переглядом програми для пошуку компенсаторiв бiльш плавного, нiж передбачалося ранiше, пiдвищення тарифiв на газ.

Для отримання наступного транша Україна також мала ухвалити до кiнця березня закон про пенсiйну реформу, проте президент Вiктор Янукович у серединi мiсяця заявив про необхiднiсть вiдкласти його розгляд.

Окрiм того, Нацiональна комiсiя регулювання електроенергетики вiдклала пiдвищення тарифiв на природний газ для населення i теплокомуненерго.
   

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування