Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Отрута в Чорному морі - це "страшилка" російських ЗМІ?

Понеділок, 7 березня 2011, 11:21

Біля Кримського узбережжя справді є контейнери з отрутами, затоплені ще на початку Великої Вітчизняної війни, але їх можуть знешкодити.

Про це пише газета "Сегодня".

Раніше російський канал НТВ і низка російських ЗМІ повідомили, що Криму й Чорному морю загрожує екологічна катастрофа, бо вздовж узбережжя під водою поховано близько тисячі контейнерів із бойовими отрутохімікатами - "Люїзит", "Іприт", "Зарін" і "Зоман", - і якщо отрута витече хоч із одного, помре усе живе в радіусі 40 км.

"Справді, контейнери з отрутами є. Проблемою займаються з 90-х. Є програма з пошуку й знешкодженню залишків хімзброї", - розповів "Сегодня" начальник ЦГЗ ГУ МНС Криму Володимир Іванов.

За його словами, у планах - законсервувати бочки в контейнери, це дасть ще 200-300 років безпеки, а вчені будуть працювати над тим, щоб опромінити хімікати спеціальними частотами на молекулярному рівні, що зробить отрути нешкідливими.

Заспокоюють і вчені. Так, завідувач кафедрою органічної й біохімії Тавричного нацуніверситету Василь Чирва каже: "Виявлено близько 200 контейнерів. Вони на глибині 150 м за 12 км від берега й занесені шаром мулу й піску. При тиску й температурі, які на дні моря, речовини нешкідливі! Вони як гума й не можуть витекти".

На думку вченого, це типова "страшилка" російських ЗМІ напередодні курортного сезону: щоб громадяни РФ улітку відпочивали на російських курортах, а не в Україні. "Торік розповідали про розкидані на пляжах шприци з ВІЛ", - зазначив Чирва.

У лютому цього року в інтернеті з’явилася інформація про те, що вздовж берега Криму лежать понад 1 200 металевих бочок із бойовими отруйними речовинами, які поспіхом затопили ще в 1941 році перед наступом фашистських військ.

На замовлення Мінекології України екологічне підприємство "Ситалл" встановило місцезнаходження 500 бочок і визначило 11 районів затоплення.

У 2010 році закінчилися гарантійні терміни збереження цілісності контейнерів.

За деяким даними, бочки дали течу й, наприклад, біля "Ластівчиного гнізда", де затоплені 24 бочки, вміст миш'яку у воді перевищував норму в більш ніж 100 разів.

Однак МНС України в Криму провело перевірку й повідомило, що "високотоксичних хімічних речовин, а також речовин здатних згубно вплинути на здоров'я громадян, не виявлено", писала "Комсомольська правда в Україні".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування