Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія хоче від України зміни курсу?

Понеділок, 11 квітня 2011, 09:57

Наслідком візиту до Києва прем’єра Росії Володимира Путіна, який заплановано на 12 квітня, може стати зміна геополітичного курсу України, пише "Сегодня".

За інформацією газети, Путін приїде з конкретними пропозиціями на випадок інтеграції України в Митний союз, а у відповідь хоче почути конкретну відповідь українського президента - чи згодна Україна на цей шлях.

У якості "пряника", вважає видання, швидше за все, буде озвучена нова й украй приваблива ціна на газ для України. В "Газпромі" натякають, що вона може бути майже в 2 рази нижча, ніж зараз - 150-160 доларів за тисячу кубометрів.

Більше того, видання повідомляє, що в керівництві України є впливова група людей, які пропонують форсувати переговори з Росією про тісну інтеграцію, щоб підписати угоду вже під час червневого візиту до України президента Росії Дмитра Медведєва.

У Москві кажуть, що розуміють всю складність вибору і можуть почекати. Як розповів "Сегодня" депутат Держдуми РФ Сергій Марков, Кремль готовий дати Україні час на підготовку зміни курсу.

"Головне - щоб українське керівництво раз і назавжди позбулося "помаранчевих" ілюзій із приводу вигід від самостійної і швидкої євроінтеграції на користь більш тривалої, але більш вигідної євроинтеграції через Митний союз", - заявив Марков.

"У свою чергу, керівництво Росії готове піти на компроміси для приєднання України до МС. Формулу цього шляху можна назвати як завгодно, у тому числі й "3+1" (Росія, Білорусь, Казахстан плюс Україна, - як запропонував Віктор Янукович). Важлива суть", - заявив він.

Як пише газета, Путін може домагатися, для початку, хоча б домовленості на рівні прем'єрів про прорив в одній з галузей, по яких переговори йдуть із минулого року.

За словами Маркова, найбільш реальне підписання домовленостей про створення спільного підприємства (СП) у ядерній енергетиці: "Це проект, де взаємна вигода найбільш очевидна. Умовно кажучи, якщо зараз Росія заробляє в цій галузі $5 млрд, а Україна $10 млн, то при домовленості це будуть $10 млрд і $1 млрд відповідно".

Також, сказав депутат Держдуми, помітне просування в переговорах щодо транспортного машинобудування (максимальне завантаження суднобудівних верфей Миколаєва й "Луганськтепловозу") і - меншою мірою – щодо авіабудування і спільних інфраструктурних проектів.

Крім того, на переговорах прем'єрів будуть обговорюватися питання про спільні позиції двох країн на ринках озброєнь і зерна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:45
Від початку повномасштабного вторгнення в Україні почали виробляти на 40–50% більше РЕБів, ніж раніше – експерт 
11:24
ДБР розслідує вибухи в Миколаєві: при вантаженні боєприпасів загинули бійці ЗСУ
11:20
Жінка, в якої почались перейми на евакуаційному рейсі, дісталася до місця призначення
11:15
За останні три місяці російських дронів на фронті стало щонайменше вдвічі більше – джерела
11:14
У порт великої Одеси вперше з 2022 року зайшов "справжній" контейнеровоз з Китаю
11:05
відеоУ російському Омську горять ємності з нафтопродуктами
11:05
Папа Римський закликав країни, які воюють, сісти за стіл переговорів
11:03
Зеленський зустрівся у Києві з міністром фінансів Британії: говорили про санкції
10:59
Ділки в погонах поліції намагались підзаробити на "колабораціонізмі": вимагали $100 тисяч
10:56
Попри зниження споживання на 10% Україна все ще відчуває дефіцит електроенергії
Усі новини...