Експерт: ворожнеча між Путіним та Януковичем є величезною

Неділя, 17 квітня 2011, 14:55

Україна не може бути впевненою, що отримає хоч якусь користь від вільної торгівлі з Митним союзом.

Про це заявив співробітник Інституту міжнародної економіки імені Петерсона у Вашингтоні Андерс Ослунд, повідомляє Радіо Свобода.

"Митний союз є непривабливим для України тому, що Україна не може бути впевненою, що отримає хоч якусь користь від вільної торгівлі з цим союзом. Україна має дуже великий вплив на російський ринок, і тому Росія вдається до протекціонізму", - сказав він.

За словами експерта, "Митний союз є набагато привабливішим для Киргизстану, який тепер хоче до нього приєднатися".

Ослунд наголосив, що останній візит премєра РФ Володмира Путіна до України "був явним копняком для Януковича, поштовхом наближатися до ЄС, домогтися зони вільної торгівлі з ЄС".

"Мені здається, що ворожнеча між Путіним та Януковичем є величезною. Останнього разу, коли Путін був у Києві у жовтні минулого року, він від’їхав розлюченим іще перед запланованою офіційною вечерею", - заявив експерт.

"Ця зустріч була не набагато кращою. Отож найбільші вороги Володимира Путіна сьогодні – це президенти України і Білорусі Віктор Янукович і Олександр Лукашенко. Проблема полягає в тому, що вони збудували собі моделі, які дуже подібні до моделі Путіна, і тому Путін із ними не може зжитися", - вважає Ослунд.

"Існують два конкретні бізнес-інтереси, які зацікавлені в зоні вільної торгівлі з ЄС, – це сталь і хімія, вони в Європі матимуть набагато кращий доступ до ринків. Водночас не ясно, чи такий самий доступ отримає сільське господарство", - зазначив він.

Крім того, експерт заявив, що заяви про привабливість Митного союзу для України є "російською внутрішньою пропагандою".

Коментуючи заяву заступника глави правління "Газпрому" Валерія Голубєва про те, що, долучившись до Митного союзу, Україна могла б отримати енергетичні субсидії на суму 8 мільярдів доларів на рік, Ослунд зазначив: "Я підозрюю, що це теж пропаганда".

"Але такі питання вирішує не "Газпром", це питання для російського Мінфіну, саме вони мали б висунути таку пропозицію...Я не думаю, що пропозиція Голубєва серйозна, я не думаю, що він повністю уповноважений на неї", - зазначив він.

"Мені видається, що зараз головним зусиллям Путіна щодо України є зупинити весь транзит нафти та газу через українську територію", - додав експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування