Баррозу пояснив, що Україна повинна вибирати

Понеділок, 18 квітня 2011, 16:43

Одночасний вступ України до Митного союзу і створення зони вільної торгівлі з ЄС неможливий.

Про це заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на брифінгу після переговорів з президентом України Віктором Януковичем.

"Неможливо інтегруватися до Митного союзу і в той же час мати поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС", - сказав він.
 
У той же час президент Єврокомісії допускає можливість існування інструментів співробітництва України з Митним союзом.

"Звичайно ж, для України було б дуже складно вести переговори з поглибленої та всеохоплюючої ЗВТ з ЄС, якщо б вона приєдналася до Митного союзу країн, які не мають преференційних торговельних угод з ЄС", - заявив Баррозу.

За його словами, Україна має право підписувати такі торгові угоди, які відповідають її економічним інтересам і пріоритетам.

У свою чергу Янукович заявив, що співпраця України з Митним союзом не буде перешкоджати створенню зони вільної торгівлі з ЄС, а в майбутньому зможе сприяти євроінтеграційним процесам на євроазійському просторі.

"Переконаний, що це (створення механізмів співпраці України з Митним союзом) не тільки не буде перешкоджати створенню ЗВТ з ЄС, а в майбутньому сприятиме євроінтеграційним процесам на євроазійському просторі", - сказав він.

У той же час Янукович зазначив, що Україна має стратегічний план інтеграції до ЄС, і цей план підкріплений законом України про засади внутрішньої і зовнішньої політики.

"Але світ не стоїть на місці. І ті зміни, які відбуваються у наших сусідів, створення Митного союзу між Росією, Казахстаном і Білоруссю, вони змушують нас з цим рахуватися і ми повинні створювати механізми співпраці з цим Митним союзом. Тому ми це обов'язково будемо робити", - зазначив президент.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування