Литвин хоче, щоб європейські експерти оцінили зміни до Конституції

Середа, 20 квітня 2011, 21:18

Зміни до Конституції повинні бути винесені на всебічне обговорення та отримати експертну оцінку, у тому числі, з боку європейських інституцій.

Таку думку озвучив спікер Володимир Литвин у середу під час зустрічі з Генсекретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом, повідомляє прес-служба Литвина.

Відповідаючи на запитання щодо перебігу конституційного процесу, спікер повідомив, що відповідна робота нині "перебуває у площині дискусії".

"Є рішення президента про підтримку ініціативи створення Конституційної асамблеї. Над цією проблемою необхідно працювати, але так, щоб вона не закрила всі інші питання нашого життя", - зазначив Литвин.

Спікер зазначив, що спочатку "вчені і експерти повинні проаналізувати слабкі місця Конституції та з’ясувати, які положення не працюють, які є застарілими або суперечливими".

"Ми повинні осмислити і мати чітке уявлення, як розвиватиметься Україна і яким буде її місце у нашому мінливому світі", - сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо змін у розподілі владних повноважень, Литвин зауважив, що він не є прихильником того, аби у центрі уваги були питання про їх перерозподіл.

"Треба починати з тих положень, які стосуються прав і свобод громадян, а потім говорити про владні повноваження як механізми їх забезпечення", - сказав він.

За словами Литвина, в їх основу має бути покладена "чітка система стримань і противаг" гілок влади.

За його словами, оскільки курс України є європейським, необхідно орієнтуватися на стандарти, притаманні європейському співтовариству.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...