У Росії вирішили, що ЄС шантажує Україну

Четвер, 21 квітня 2011, 13:12

ЄС шантажує Україну, роблячи заяви про неможливу одночасну участь Києва в Митному союзі й створенні зони вільної торгівлі з ЄС.

Про це заявив відповідальний секретар комісії Митного союзу Сергій Глазьєв українським журналістам у четвер у Києві.

"Він (ЄС) фактично зараз шантажує Україну, говорячи про несумісність, що нібито участь України у Митному союзі ставить хрест на переговорах про зону вільної торгівлі із ЄС. Це необ'єктивно, це, скоріше, політичний тиск і шантаж", - сказав він.

За його словами, такий розвиток подій наводить на думку, що "головне завдання Брюсселя в переговорах про ЗВТ із Україною - це не спільний ринок товарів, що Україна хоче, а, скоріше, бар'єр, щоб Україна не змогла увійти в Митний союз".

Глазьєв допустив можливість участі України в об'єднанні з Росією, Білорусією й Казахстаном, а також у ЗВТ із ЄС.

Разом з тим, за його словами, це викличе певні економічні ризики для МС, пов'язані з можливим перетіканням європейських товарів, які безмитно будуть попадати на територію України, на ринки країн Митного союзу.

У такій ситуації, прогнозує Глазьєв, з боку МС будуть уведені жорсткіші заходи контролю за рухом товарів.

"За нашими оцінками, посилення адміністративних бар'єрів, які можуть виникнути на російсько-українському і україно-білоруському кордонах, може привести до падіння експорту українських товарів приблизно на $2 млрд, що погіршить і без того поганий стан українського торговельного балансу", - підсумував він.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування