Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кирило провів службу за катастрофою, гірше якої мирний час не знав

Вівторок, 26 квітня 2011, 08:28

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило в ніч на вівторок здійснив у Києві заупокійну службу за жертвами трагедії на Чорнобильській АЕС.

Богослужіння відбулося в районі Дарниця, на території храмового комплексу на честь архістратига Михаїла, де встановлено пам'ятник ліквідаторам наслідків аварії.

"25 років пройшло з тієї страшної хвилини, коли у нічній тиші пролунав вибух, який оголив смертоносне чрево ядерного реактора. Світ не знав катастрофи, яка сталася в мирний час, яка могла б зрівнятися з тим, що трапилося у Чорнобилі", - сказав патріарх після богослужіння, повідомляє "Інтерфакс".

Він зазначив, що, за підрахунками вчених, втрати, заподіяні людям і навколишньому середовищу в результаті чорнобильської трагедії, дорівнює втратам, які могли б завдати 500 бомб, скинутих на Хіросіму.

"Важко сказати, чим би завершилася ця страшна катастрофа, якби не люди", - сказав предстоятель, додавши, що ліквідатори "принесли Богу найбільший подарунок, який здатна принести людина, - життя, віддане за інших".

Потім о 01:23 (час вибуху) один із ліквідаторів зробив 25 ударів у дзвін, який є частиною меморіалу.

На території комплексу зібралося близько 700 осіб, включаючи значне число ліквідаторів наслідків аварії, а також українського прем’єр-міністра Миколу Азарова й митрополита Київського й всієї України Володимира. Багато хто тримав у руках квіти й запалені свічі.

Крім того, патріарх Кирило благословив здійснити в усіх храмах Російської православної церкви молитовне поминання жертв аварії на Чорнобильської АЕС.

26 квітня в Москві в каплиці на честь ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість" на Мітинському цвинтарі пройде соборна панахида. 

До 25-річчя аварії на ЧАЕС була складена особлива молитва з проханням про "упокоєння душ покійних рабів Божих пожежників, рятувальників і всіх, від катастрофи Чорнобильської до смерті уражених" і про прощення їхніх гріхів.

Патріарх Кирило також звернувся з посланням до всієї повноти Російської православної церкви, у якому закликав завжди пам'ятати про подвиг ліквідаторів тієї аварії.

Він подякував усім, хто надає нині підтримку чорнобильцям і їхнім родинам.

Водночас, патріарх висловив жаль, що багато людей ще не засвоїли уроки чорнобильської катастрофи, і людство як і раніше споживацьки ставиться до навколишнього середовища.

На думку Кирила, "доки люди не навчаться мудро, з турботою один про одного й про все Боже творіння використовувати природні ресурси й досягнення цивілізації, вони не будуть застраховані від трагедій, подібних до тієї, що сталася чверть сторіччя тому".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування