Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський "Грінпіс": наслідки Чорнобиля будуть відчуватися ще довго

Вівторок, 26 квітня 2011, 10:30

Екологи організації "Грінпіс" заявляють, що наслідки аварії на Чорнобильській АЕС будуть позначатися на постраждалих російських регіонах ще сотні років.

"Куди подінеться цезій, який у землі? Він там так і залишиться. Напевно, відчуватися все це буде довго - території будуть забруднені сотні й тисячі років" - сказав директор із програм російського відділення "Грінпіс" Іван Блоков у вівторок "Інтерфаксу".

За його словами, негативний вплив на населення від чорнобильського забруднення поступово знижується.

"В останні 6 років уже стало помітно, що додаткова смертність суттєво знизилася. Число людей, які піддані негативному впливу, зменшується", - сказав Блоков.

"З економічної точки зору, не знаю способу, який дозволив би очистити території, що постраждали від Чорнобильської АЕС. Технічно такі способи є, але економічно, враховуючи гігантські території, це неможливо. Боюся, що треба просто чекати", - зізнався представник "Грінпіс".

Блоков сказав, що стратегічне рішення - у відмові від будівництва АЕС і виведенні з експлуатації чинних станцій.

В якості альтернативи екологи пропонують розвивати газову енергетику та відновлювані джерела енергії.

26 квітня цього року виповнюється 25 років від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Минулого тижня "Роспотребнадзор" повідомив, що більш ніж у 10-ти російських регіонах досі фіксуються наслідки аварії на Чорнобильської АЕС, зазначає агентство.

"У результаті аварії у Росії найбільш забрудненими виявилися південно-західні території Брянської області, дещо меншою мірою, території Тульської, Калузької та Орловської областей. Крім них, ще в 10 регіонах країни досі є населені пункти, які віднесені до зон радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильської АЕС", - повідомляв "Роспотребнадзор".

"Моніторинг доз опромінення населення, що проживає на забруднених територіях, дозволяє зробити висновок, що на цей час перевищення нормативу середнього річного опромінення в 1 мЗв населення реєструється в 321 населених пунктах Брянської і 2 населених пунктах Калузької областей", - повідомили в російському відомстві.

У той же час, там зазначили, що до теперішнього часу накопичені дози опромінення в абсолютної більшості тих, хто проживає на забруднених територіях, не перевищують установленого нормативу 70 мЗв (за 70 років життя).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування