Freedom House: Україна може скотитись до авторитаризму

Середа, 27 квітня 2011, 19:49

За перший рік президентства Віктора Януковича Україна стала менш демократичною та продовжує рухатись до авторитаризму.

Про це йдеться у звіті американської неурядової організації Freedom House щодо стану демократії та дотримання прав людини в Україні, який було оприлюднено 27 квітня, повідомляє Kyiv Post.

"За президента Януковича Україна стала менш демократичною і, якщо теперішні тенденції не зупинити, то країна може скотитись до авторитаризму і клептократії", - сказано у звіті.

Там також сказано, що адміністрація Януковича надає значення власній позиції в середині країни, міжнародній репутації і продовжує реагувати на зовнішній тиск. Зазначається, що зберігається можливість стримувати антидемократичні тенденцій.

Таких висновків дійшли керівник Freedom House Девід Кремер, а також два незалежних аналітики, які відвідали Україну у лютому і спілкувались з представниками влади, опозиції та громадянського суспільства.

Це вже другий раз протягом останнього року, коли Freedom House вказує на згортання демократії в Україні.

Так, у січні у власному рейтингу Freedom House понизив Україну з "вільної" до "частково вільної" країни.

У даному звіті згадується про те, що спосіб формування пропрезидентської більшості у Верховній Раді минулого року виходив за межі Конституції, критикуються зміна законодавства перед місцевими виборами та, зокрема, недопущення партії "Батьківщина" до участі у місцевих виборах у Львові.

Автори звіту хвалять українську владу за підтримку в ухваленні закону "Про доступ до публічної інформації", але тут же зазначають, що антикорупційна кампанія уряду не викликає довіри.

Зазначається, що "одним з найбільш тривожних тенденцій президентства Януковича стала більш настирлива присутність Служби безпеки України у внутріполітичному середовищі".

Така роль СБУ, відповідно до звіту Freedom House, є основним кроком назад у захисті демократичних свобод в країні.

"Існують тривожні ознаки того, що судові і правоохоронні органи використовуються для звуження свободи зібрань", - сказано у звіті.

У ньому також не оминули увагою міністра освіти Дмитра Табачника. Автори звіту, посилаючись на критиків міністра, зазначають, що позиція Табачника руйнує дух національної солідарності.

У самому кінці цього звіту його автори надають список рекомендаціями, виконання яких, на їхню думку, повинно зупинити згортання демократії в Україні.

Зокрема, Freedom House пропонує українській владі обмежити роль СБУ і забезпечити, щоб її робота відповідала демократичній практиці, припинити політично вмотивоване переслідування Генпрокуратурою, викорінювати корупцію та переслідувати корумпованих чиновників безвідносно до їхньої партійної приналежності.

Також автори цього тексту пропонують звільнити міністра освіти Табачника, який "сіє непотрібний і небезпечний розкол в Україні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News