Кузьмін: Якщо б не хотіли притягти Кучму, не порушували би справу

П'ятниця, 8 квітня 2011, 12:09

Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявляє, що він діяв самостійно при порушенні кримінальної справи проти екс-президента Леоніда Кучми.Про це він сказав в інтерв’ю "Фокусу".

"Постанову про порушення кримінальної справи я виніс самостійно, жодних команд з адміністрації президента я не отримував. Матеріали цієї кримінальної справи доповідалися генпрокурору Віктору Пшонці, який здійснює нагляд за моїми діями", - сказав Кузьмін.

Він заперечив тезу про те, що справу проти Кучми було порушено з метою його виправдання.

"Навіщо мені коментувати дурниці?… Якщо б не хотіли притягти Кучму, справу б узагалі не порушували. Що мені треба зробити, щоб мене не звинувачували у тому, що я щось зробив не так? Порушити цю справу 10 років тому, коли я тут не працював? Порушити її рік тому, коли я за неї не відповідав?", - обурився Кузьмін.

Він також пообіцяв довести справу Гонгадзе до кінця.

"Поки всі причетні до справи не будуть виявлені і притягнені до відповідальності, ця справа буде розслідуватися. Ми будемо перевіряти всі версії, всі прізвища, які ви назвали (Кучма, Литвин, Деркач, Кравченко), і не тільки їх", - сказав Кузьмін.

"Доведемо вину Кучми – виділимо із загальної справи і спрямуємо до суду. Доведемо вину всіх інших – виділимо ці справи і направимо до суду", - додав він.

На питання, чому такий прогрес у справі було досягнуто лише в останні місяці, Кузьмін відповів:

"У прокуратурі влада змінилася. Прийшов новий генпрокурор, змінено колегію Генпрокуратури, куратор цієї справи більше у ній не працює. Новий склад оперативно-слідчої групи свіжим поглядом подивився на цю справу, а Віктор Пшонка не ставить палки у колеса".

"Нам вистачило підстав для порушення кримінальної справи, сподіваюся, вона буде спрямована до суду в максимально стислі строки", - додав він.

На репліку про те, що нових доказів у справі Гонгадзе немає, Кузьмін заявив:

"Розслідування злочинів – це складний процес. Це ж не цвяхи у стіну забивати. І те – цвях правильно забити треба вміти. Ви подивіться, скільки трупів навколо справи Гонгадзе!... А скільки людей через цю справу було звільнено? А у вас все слідчі у чомусь винні".

"Сьогодні більше даних, що Кучма перевищив владу і повноваження, надані йому законом, ніж даних про те, що він виступив організатором чи замовником убивства. Для того, щоб кваліфікувати це вбивство, як "замовне", або "вбивство, вчинене на замовлення", треба довести, що виконавець, у нашому випадку Пукач, домовився з замовником вчинити вбивство Гонгадзе за матеріальну винагороду… Ну, не платив Кравченко Пукачу, і що це значить? Значить, немає вбивства на замовлення, і все", - сказав він.

"Треба припинити журналістам і політикам спекуляції на цю тему. Вбивство Пукачем Гонгадзе – це вбивство, вчинене підлеглим за наказом свого начальника, а не за гроші. І в цьому злочині також можуть бути співучасники: і підбурювачі, і поплічники, і організатори. І цим всім слідство зараз займається, не заважайте лише нам працювати!", - обурився Кузьмін.

При цьому, за його словами, рішення про кінцеву кваліфікацію дій о Кучми буде прийнято пізніше, "про що зараз говорити не на часі".

"Сьогодні на поверхні – злочинні розпорядження Кучми розібратися з журналістом. А ось у якій якості він виступив щодо вбивства – у якості підбурювача Кравченка, чи викликав він своїми наказами у Кравченка спонукання до вчинення вбивства – ось це ми і будемо з’ясовувати", - сказав заступник генпрокурора.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування