Москва запропонувала Києву відмовитися від СОТ?

Субота, 9 квітня 2011, 11:22

У ході березневого візиту до України першого віце-прем'єра Росії Ігоря Шувалова російська сторона майже прямо запропонувала Києву відмовитися від членства в СОТ.

За інформацією джерел ZN.UA, росіяни запевняли, що компенсують усі втрати, а потім Київ і Москва разом, на більш вигідних умовах, про які домовиться Росія, вступлять в цю торгову організацію.

Публічно ж минулого тижня прозвучала дещо інша пропозиція.

Секретар Митного союзу Сергій Глазьєв заявив, що в разі приєднання України до Митного союзу той може піти на "деяке зниження" імпортних мит на низку товарів.

Отже, в разі приєднання нашої країни до трійки Росії, Білорусі та Казахстану, Україні, яка підняла імпортні мита майже вдвічі, будуть пред'явлені претензії з боку держав, які зазнали збитків внаслідок зміни державою умов торгівлі.

У свою чергу заступник міністра економіки, глава української делегації на переговорах з ЄС щодо ЗВТ Валерій П'ятницький зазначив, що "якщо ми вийдемо з СОТ, назад дорога не буде простою".

"Після закінчення певної процедури, подальшої після подачі заявки про вихід, для Україні припиниться застосування загального режиму найбільшого сприяння з боку країн-членів СОТ", - зазначив він.

"Так, у нас є торговельно-економічні угоди з різними державами, але, як правило, вони складаються з півтора десятка статей лозунгово характеру про те, що ми домовилися торгувати в режимі найбільшого сприяння, що означає застосування мит відповідним чином. І все. Далі перед нашою країною у них немає ніяких зобов'язань", - уточнив чиновник.

Крім того, за словами заступника міністра, виникає питання: "Хто вступає до СОТ - Росія або Митний союз?".

"Я не виключаю, що відбудеться така подія, як вступ Росії до СОТ. Можна припустити, яким чином до окремої державі потім будуть "доточуватися" інші... Після цього починаємо вступати ми. Перше, що нам кажуть росіяни: ви повинні прийняти всі умови, на яких вступали ми - поміняти мита, прийняти квоти. І вийде, що Росія успішно буде членом СОТ, а всі інші члени МС будуть безуспішно вступати", - пояснив П'ятницький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування