Чорноморський флот Росії може повернути частину землі в Севастополі

Середа, 11 травня 2011, 12:13

Україна й Росія почали попередні переговори про перегляд переліку об’єктів, які орендує Чорноморський флот РФ у Севастополі.

Про це розповіло газеті "Комерсант-Україна" джерело, близьке до переговорів.

В українському МЗС і Севастопольській міськдержадміністрації підтвердили цю інформацію.

"Це ініціатива Севастополя", - пояснив голова Севастопольської міськдержадміністрації (СМДА) Валерій Саратов.

"Дане питання зараз перебуває в розробці й у процесі узгодження з російською стороною", - повідомив він.

Посол України з особливих доручень Віктор Семенов, який курує взаємини з Росією з питань, пов’язаних із ЧФ РФ, заявив, що переговорний процес вестиметься у рамках підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ.

"У червні на експертному рівні буде розглянуто низку питань, які стосуються участі російської сторони в розвитку соціальної сфери Севастополя й інших пунктів базування ЧФ. У тому числі будемо говорити й із цього приводу", - зазначив посол.

Відповідно до пояснювальної записки СМДА, яка включає опис обговорюваних ділянок, предметом переговорів є відмова ЧФ РФ від використання 5 ділянок сумарною площею 749 га, розташованих у центрі або неподалік від центру Севастополя.

"Дані ділянки втратили свою функціональну й стратегічну значимість для ЧФ РФ", - стверджує влада міста.

Відповідно до Великого флотського договору 1997 року, усього в оренді ЧФ РФ перебуває 3312 га в Севастополі й майже 15 тисяч га в АР Крим.

Найбільш привабливими для інвесторів вважаються 35 га на мисі Хрустальний, у центральній частині міста, які планується забудувати "житловими, громадськими й готельними комплексами". Зараз там знаходяться 54-й мехбудзавод і 24-й завод залізобетонних виробів і конструкцій. Підприємства опинилися в оренді ЧФ РФ за підсумками розділення флоту, але їхні потужності не використовуються за призначенням.

Інвестиції в цей майданчик у СМДА оцінили в $175 млн.

6 га надлишкових для ЧФ РФ глибоководних причалів у Південній бухті пропонується використовувати для створення морпорту ($75 млн); 133 га занедбаного автодрому на березі бухти Козачої - для нового житлового району ($665 млн); 380 га на Каранському плато поблизу мису Фіолент - для будівництва рекреаційних об’єктів ($381 млн); 9 га на узбережжі бухти Матюшенко - для створення яхтової стоянки й готельного комплексу ($48 млн).

Пропонується також інвестувати $372 млн у створення аеродрому середньої авіації на базі практично не використовуваного військового аеродрому з ґрунтовою злітно-посадковою смугою на мисі Херсонес.

За інформацією газети, російська сторона вже висловила зацікавленість у реалізації пропозицій СМДА - наприкінці квітня МЗС РФ повідомив про це Київ дипломатичною нотою.

"Досягнуті домовленості щодо земельних ділянок, орендованих в інтересах ЧФ РФ, доцільно оформити україно-російською угодою "Про інфраструктуру ЧФ РФ на території України", - говориться в документі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування