Чиновника ЄС засудили до в'язниці за корупцію в Україні

Четвер, 12 травня 2011, 15:40

Суд Бельгії визнав колишнього співробітника делегації ЄС в Україні винуватим у корупції і засудив його до тюремного ув'язнення і штрафу. 

Вирок було оприлюднено 47-ю палатою кримінального суду в четвер у Брюсселі, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на офіс Європейського управління з боротьби з шахрайством (OLAF). 

Згідно з вироком, колишній співробітник делегації ЄС в Україні засуджений до 18 місяців тюремного ув'язнення і штрафу в розмірі 5 тисяч євро. 

При цьому враховано, що шість місяців попереднього ув'язнення він вже відбув. Прізвище колишнього співробітника делегації ЄС в Україні не повідомляється. 

Генеральний директор OLAF Джованні Кесслер зазначив, що кримінальне судочинство щодо персоналу ЄС є рідкісним випадком, і часто займає досить тривалий проміжок часу. 

У повідомленні наголошується, що співробітник ЄС запитував від учасників конкурсів, зокрема, у сфері надання допомоги з подолання наслідків аварії на ЧАЕС у рамках програми TACIS, 4% комісії. 

Одна з компаній погодилася заплатити 2,5% від вартості контракту на загальну суму 19 млн євро. Але оскільки тендер було зупинено до того, як контракт був укладений, співробітник ЄС не отримав комісійних, також не було заподіяно жодних збитків бюджету ЄС. 

OLAF отримав інформацію про те, що один зі співробітників делегації ЄС в Україні запитує комісійні від компанії, яка відмовилася від такої пропозиції. 

У зв'язку з цим було проведено розслідування, яке підтвердило заяву компанії. Про інцидент була проінформована бельгійська судова влада, яка ініціювала запит в Єврокомісію з проханням зняти імунітет з цього співробітника. 

Він був арештований в Бельгії в травні 2006 року і перебував під вартою до листопада 2006 року. Європейська комісія звільнила його із займаної посади у липні 2007 року. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування